Коронавірус

Вакцинованим – привілеї, невакцинованим – обмеження: думки чернігівців

Дедалі частіше можна почути твердження, що під час наступного локдауну повністю вакцинованим українцям дозволять відвідувати кав’ярні, фітнес-центри та кінотеатри. Можливо, будуть ще якісь інші привілеї. Зокрема, низці закладів дозволять працювати, якщо 80% їхніх працівників будуть щеплені. А невакцинованим – зась. Що про це думають чернігівці, з’ясовував журналіст ЧЕline.

Наталія Потапчук

Наталія Потапчук

Питання складне, тому що все не так просто. По-перше, вакциновані, не виключено, можуть так само безсимптомно переносити збудник вірусу, як і невакциновані. Тому привілеї для них можуть не виправдати себе. По-друге, такий поділ людей, як і будь-яка дискримінація взагалі, є незаконним, оскільки вакцинація – взагалі-то справа добровільна. Є багато людей, які жили в одній квартирі з хворими, спали в одному ліжку і не заразилися. То чому вони, люди з міцним імунітетом, повинні колоти собі недостатньо досліджені вакцини? Старше покоління, яке має купу хронічних хвороб, боїться їх загострення від уколу. На тлі медичної реформи, що зробила медицину важкодоступною, їх теж цілком можна зрозуміти.

Розумію я також і державу. Привілеї для щеплених вводяться, щоб простимулювати населення вакцинуватися. Бо ж це дійсно потрібно для зупинення поширення хвороби. Та от біда: люди не довіряють своїй державі, і на це є купа причин. Замкнене коло…

Діана Мкртчян

Діана Мкртчян

По-перше, не варто забувати, що вакцина не гарантує того, що людина не заразиться. Вона може захворіти, але перебіг буде легким або безсимптомним. Якщо вводити обмеження для невакцинованих із серії «не допускати на роботу або в місця скупчення людей», то багато хто цим користуватиметься залюбки. Мовляв, а що? Мені не можна, у мене щеплення немає. Тому, крім обмежень, треба попрацювати з відповідальністю: щось не те зі здоров’ям – залишайся вдома і лікуйся. Ну або почати з громадського транспорту: немає вакцини – нікуди не їдемо. Але це буде війна.

Іван Дементов

Іван Дементов

Думаю, що треба було вже давно ліки придумати від цієї інфекції, і не комусь, а саме українським вченим, оскільки свого часу Україна була передовою в медицині, і треба це розвивати, відновлювати лабораторії при інститутах і ставати знову передовими в світі! Для цього у нас все є!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли, якими політиками захоплюються

Вікторія Неруш

Вікторія Неруш

Я і вся моя сім’я вакциновані, зробили це свідомо і не для того, аби отримувати якісь преференції, а щоб зберегти життя собі та не становити небезпеки для навколишніх.

Сергій Воробйов

Сергій Воробйов

Вважаю це дискримінацією і порушенням Конституції. Вакцинація зменшує ризик переходу хвороби у тяжку форму. Але вакцинація не зменшує шансів захворіти та стати розносником інфекції. Тобто вакцинована людина точно так само, як і невакцинована, прийде в кафе і когось заразить. Це якщо розглядати людей як потенційну небезпеку для суспільства. Якщо відповідальність перед собою, то нехай невакцинована людина сама думає про те, що ризик ускладнень у неї вищий, тож, можливо, варто утриматися від відвідування публічних місць. Водночас вакцинована людина може з вакцинацією отримати хибну впевненість.

Якщо вже й давати якісь преференції, то тим людям, які без вакцинації перехворіли в легкій формі. Оскільки ці люди вже довели, що в них імунітет кращий. Вони свого часу інвестували в своє здоров’я і саме вони зекономили державний бюджет.

Михайло Жирохов

Михайло Жирохов

До будь-яких обмежень я ставлюся дуже негативно, тому що під виглядом боротьби з вірусом в усьому світі відбувається урізання прав і свобод громадян. У нашій країні взагалі це один із інструментів політичної боротьби: є намагання влади під медичним приводом просто задавити протести проти захмарних комунальних тарифів або здачі інтересів країни на міжнародному рівні.

Анатолій Яровед

Анатолій Яровед

Це порушення закону. Усі мають бути рівні в правах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button