Коронавірус

Як доглядати за домашніми улюбленцями в умовах карантину

Карантину раді, мабуть, тільки домашні тварини, які тепер можуть бачити власника/-цю 24/7. І водночас можуть виникати запитання та проблеми. Як вигулювати собаку (і чи можна взагалі)? Скільки часу приділяти тварині? Чи треба доглядати за нею якось по-особливому?

Відповіді на всі ці запитання дала Тетяна Діденко, начальниця КП «Стерилізаційний центр «Крок до тварин».

За її словами, тварини не хворіють на COVID-19, однак можуть переносити інші небезпечні бактерії на своїх лапах і шерсті. Тому в умовах карантину і собаки, і коти потребують особливого догляду.

«Сьогодні немає жодної підтвердженої інформації про те, що тварини можуть бути навіть носіями коронавірусу. У них є свої віруси, які є безпечними для людини, і для кожного виду тварин є свій вірус. Побутує дуже багато міфів щодо домашніх тварин. Деякі міські ради та МОЗ розмістили інформацію,  що необхідно обмежити спілкування з тваринами. Однак пізніше вони спростували свою ж інформацію, адже це фейк», – каже Тетяна Діденко.

2020-03-16T194244Z_2002733578_RC27LF99JZ2V_RTRMADP_3_HEALTH-CORONAVIRUS-ITALY-scaled

Собаки

Із собаками можна гуляти і навіть  треба, однак кількість прогулянок радять трохи обмежити. «Якщо, наприклад, людина всюди брала з собою свого песика, то зараз краще такого не робити. Тут ми більше говоримо про обмеження для господарів, адже коли вони збираються зі своїми собаками, то створюється певне скупчення людей. Тепер бажано вигулювати собаку на повідку, менше спускати, аби тварина не викачалась у чомусь, тощо. Знову ж таки, ці ризики доволі мінімальні, але варто убезпечитися і від них», – каже вона.

Що стосується миття лапок і дезінфекції, то спеціалістка наголошує, що це звичні норми гігієни, так само, як і миття рук людиною. «Зараз усі кажуть, що лапки собачці треба мити з милом і дезінфікувати. Але й так, якщо собака живе в квартирі, кожен господар після прогулянки миє лапи улюбленцю. І це не стосується карантину, це стосується гігієни. Купання тварини повністю раз чи два на день може призвести до певних захворювань. Однак, якщо хазяїн дуже переживає, то можна протерти шерсть вологою ганчіркою. Головне – не забувати, що зловживати дезінфекторами на шкірі та шерсті тварини не потрібно, бо це може призвести до алергічних реакцій. Мило для миття лап не буде зайвим у будь-якому випадку, навіть для того, аби вимити весь бруд. Але знову ж таки, не зловживаючи. Можна промити лапки звичайним господарським милом і все», – розказує Тетяна Діденко.

upload-08-pic4_zoom-1500x1500-15343

Коти

Для котів, звісно ж, такі самі правила, як і для собак. Випускати на вулицю можна, однак, якщо є можливість утриматися – краще утриматися.

Як наголосила Діденко, зараз більше питання до безпеки домашнього улюбленця, адже люди, охоплені панікою, можуть навмисно нашкодити коту чи собаці. «Зараз питання більше не в тому, що тваринка може щось принести на шерсті, а в тому, що багато людей зараз охоплені панікою і тварина може постраждати лише через те, що люди сильно панікують і можуть нашкодити тварині», – пояснює вона.

5 порад щодо догляду за тваринами в умовах карантину:

— вигулювати собак у малолюдних місцях, під час прогулянок уникати контакту з іншими власниками собак;

— після прогулянки промити лапи тварини проточною водою зі звичайним господарським милом;

— обробити лапи та шерсть оцтовим розчином (пропорція – 1 столова ложка оцту на 100 грамів води);

— лежаки для тварин регулярно прати та провітрювати на сонці;

— збагатити харчування домашніх тварин вітамінами та мінералами.

Ми опитали чернігівських власників домашніх тварин і всі вони одноголосно запевняють, що особливого догляду тваринки не потребують, адже миття лап, протирання шерсті, прання підстилки для тварини та речей – стандартні речі, які вони робили й до карантину.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button