АФІША

Науковці зі всієї України зберуться на Спаських читаннях у Ніжині

ІV Міжнародні Спаські наукові читання пройдуть 21–23 вересня в Ніжині та Батурині.

Тут, що два роки, починаючи з 2010-го,   збираються провідні вчені, а також наукова молодь (аспіранти, здобувачі, студенти-магістранти) – як з України, так і закордонні спеціалісти в галузі пам’яткознавства, музеології, історичної регіоналістики, етнології, церковної історії тощо.

Кожні Спаські читання присвячувалися певним подіям з історії Чернігівського краю, насамперед Ніжинщини.

Цьогорічні читання присвячені 125-річчю від дня народження представника широко відомої ніжинської родини вчених, релігійних і громадських діячів Спаських – Євгенії Спаської (1891–1980), вітчизняного вченого-етнолога, музейника, мистецтвознавця, представниці покоління української інтелігенції сумно відомого «розстріляного відродження», що змушена була через сталінські репресії провести майже половину життя у вигнанні, далеко від рідної домівки.

І хоча широкої відомості як науковець Є.Ю. Спаська набула вже проживаючи в Києві, проте свій довгий шлях у науку вона розпочала саме в Ніжині. Основною тематикою її наукових студій українського періоду життя були старожитності якраз Українського Лівобережжя, зокрема Ніжинщини.

Також дані наукові читання присвячені 50-річчю від часу заснування Ніжинського краєзнавчого музею, започатковуючи таким чином низку заходів до цієї дати, основна частина з котрих має відбутися вже у наступному 2017 р.

Цього року на читання з-поміж низки вчених будуть гарно знані українські науковці – з надісланих майже сотні заявок щодо участі кілька надійшло від докторів наук, ще близько півсотні – від кандидатів наук.

Географія представництва учасників також вельми різноманітна – Харків, Суми, Чернігів, Глухів, Батурин, Переяслав-Хмельницький, Кривий Ріг, Київ, Миколаїв тощо. Очікуються також гості з далекого Казахстану – другої батьківщини Є.Ю. Спаської (як вона сама називала цю далеку країну в спогадах), де на засланні вона жила й продовжувала наукову діяльність упродовж майже 50 років. Найбільш очікуваним гостем читань має бути приїзд онуки Є.Ю. Спаської, що нині проживає в Санкт-Петербурзі.

Урочисте відкриття ІV Спаських читань заплановане на 22 вересня – о 10 ранку в приміщенні Ніжинської міської ради. Очікується поважний «десант» гостей із наукових, педагогічних установ і громадських організацій із Києва, Чернігова, Батурина, Глухова.

Програма читань передбачає, крім наукової складової, широку екскурсійно-пізнавальну програму, зокрема презентацію новітньої ніжинознавчої літератури, екскурсії Ніжином та місцевими музеями. Планується також участь учасників читань у засіданні круглого столу щодо проблем вивчення, охорони та збереження сакральної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя.

Справжньою родзинкою читань має стати того ж 22-го вересня урочисте відкриття художнього витвору мистецтва меморіальної дошки Є.Ю. Спаській авторства миргородського скульптора, члена Національної спілки художників України Андрія Бібка, котра має бути встановлена на фасаді колишньої жіночої гімназії П.І. Кушакевич, де свого часу навчалася відома ніжинка.

Усе це, без сумніву, пропагуватиме історію тисячолітнього Ніжина, його багату культурну спадщину, сприятиме подальшому формуванню іміджу міста як потужного наукового, освітнього й культурного центру України, сприятиме розвиткові туристичної галузі міста.

План заходів у межах проведення ІV Міжнародних Спаських наукових читань:

21 вересня 2016 р. (м. Ніжин)

13.00 – 15.00

Оглядова екскурсія історичним середмістям Ніжина
(початок від історичного відділу НКМ ім. І.Г. Спаського, вул. Якова Батюка, 14)

15.00 – 17.00

Участь у роботі круглого столу «Актуальні проблеми вивчення, охорони та збереження сакральної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя», присвяченого 300-річчю від часу заснування Ніжинського Благовіщенського чоловічого монастиря
(Гоголівський корпус НДУ імені Миколи Гоголя, вул. Графська, 2, ауд. 215)

17.00 – 18.00

Екскурсія до Музейного комплексу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (Гоголівський корпус НДУ імені Миколи Гоголя, вул. Графська, 2, ауд. 201–207)

22 вересня 2016 р. (м. Ніжин)

10.00 – 12.00

Урочисте відкриття наукових читань, пленарне засідання
(велика зала засідань Ніжинської міської ради, пл. Івана Франка, 1)

12.15 – 14.00

Продовження пленарного засідання, презентаційна частина
(велика зала засідань Ніжинської міської ради, пл. Івана Франка, 1)

15.00 – 18.00

Урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Є.Ю. Спаській, на фасаді колишньої Ніжинської жіночої гімназії П.І. Кушакевич і екскурсія до музею ЗОШ № 7 м. Ніжина
(вул. Миколи Гоголя,15)

23 вересня 2016 р. (м. Батурин)

09.00 – 12.00

Секційні засідання, підведення підсумків і закриття наукових читань
(відділ історії Гетьманства, НІКЗ «Гетьманська столиця», вул. Гетьманська, 74)

13.00 – 16.00

Екскурсія музеями НІКЗ «Гетьманська столиця»

Ще статті по темі

Back to top button