Кримінал

Чернігівські митники прикрили конвертаційний центр переселенців із зони АТО

Співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Чернігівській області у взаємодії з прокуратурою Чернігівської області припинили діяльність конвертаційного центру.

Про це ЧEline повідомили в Головному управління ДФС у Чернігівській області.

Конверт-центр був розташований у Києві та надавав послуги підприємствам реального сектору економіки в частині формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та переведення безготівкових коштів у готівку.

Для прикриття незаконної діяльності учасники центру використовували понад 30 транзитно-конвертаційних підприємств, зареєстрованих на переселенців із зони АТО. Загальний обсяг проконвертованих коштів за 2016 рік становить понад 200 млн грн.

Схема конвертації полягала в тому, що підприємства-замовники реального сектору економіки перераховували грошові кошти в безготівковій формі на рахунки підприємств, що входили до складу конвертаційного центру. Потім ці кошти переводились у готівку та поверталися підприємствам-замовникам. За свої послуги зловмисники брали 12-13 відсотків від виведеної у «тінь» готівки.

До проведення операції був залучений спецпідрозділ ДФС України «Фантом», до складу якого входять податкові міліціонери, що несуть службу в зоні проведення АТО.

У ході здійснення слідчо-оперативних заходів проведено низку  обшуків у приміщеннях та автомобілях, що використовувалися ділками у своїй незаконній діяльності. При цьому вилучено 30 печаток фіктивних підприємств, «чорна» бухгалтерія, комп’ютерна техніка, засоби зв’язку та інші предмети, що є доказами незаконної діяльності організаторів конвертцентру.

Накладено арешти на рахунки підприємств транзитно-конвертаційної групи на суму 7 млн 800 тис. гривень.

Наразі проводиться комплекс слідчих заходів, спрямованих на встановлення повного кола причетних осіб, із метою притягнення їх до кримінальної відповідальності та відшкодування завданих збитків.

Ще статті по темі

Back to top button