Кримінал

Фейкові торги: двох чернігівців шахраї ошукали на значні суми

Оформлювали доставку товару, а натомість втратили гроші: поліція Чернігівщини закликає громадян бути обачними під час купівлі-продажу товарів в Інтернеті.

Вчора поліція прийняла заяви від двох чернігівців, що постраждали від схожих шахрайських дій. Обидва на популярному сайті безкоштовних оголошень розмістили пропозиції з продажу товару, а коли оформлювали доставку за посиланням «покупця» — втратили значні суми грошей.

Про це повідомляють у поліції Чернігівської області.

Як пояснив поліцейським 50-річний потерпілий чернігівець, він розмістив на Інтернет-платформі безкоштовних оголошень інформацію про продаж спортивного велосипеда.

З ним зв’язався покупець, і після тривалої переписки у «Вайбері» відправив посилання нібито для оформлення доставки.
Перейшовши за цим посиланням, заявник ввів секретні дані своєї банківської картки.
Пізніше, перевіривши баланс, чоловік виявив, що з його рахунку зникло 14 тисяч гривень.

Виявилось, що посилання було фішинговим (тобто замасковане під справжній сайт).
Тож потерпілий, не усвідомлюючи цього, власноруч надав шахраю доступ до своїх банківських рахунків.

У подібну халепу втрапив і 22-річний мешканець Чернігова. Юнак розмістив на тій же платформі оголошення про продаж взуття. Покупець зв’язався з ним у месенджері «Телеграм». Подальші події розвивалися ідентично, ось тільки продавець у підсумку втратив значно більшу суму — 30 тисяч гривень.

Усвідомивши, що їх ошукали, обидва потерпілі звернулися по допомогу до поліції.

Відкрито кримінальні провадження за частино 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).
Нині поліцейські розшукують причетних до шахрайських дій.

Поліція Чернігівської області закликає громадян: щоб не постраждати від дій шахрая, розраховуйтеся за товар лише тоді, як отримаєте і особисто оглянете його.
По телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже, переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані.

Завдяки цьому шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.

Ще статті по темі

Back to top button