Кримінал

Крадіжки електроенергії тривають: недобросовісні жителі Чернігівщини завдали збитків на 3,2 мільйона гривень

Загальна сума збитків, спричинених крадіжками електроенергії у світі, оцінюється у 96 мільярдів доларів за рік.

Про це повідомляє АТ «Чернігівобленерго».

– За перше півріччя цього року споживачі Чернігівщини (як побутові, так і непобутові) поза обліком спожили понад 500 тисяч кВт-год електроенергії. У грошовому еквіваленті це близько 3,2 мільйона гривень збитків, – говорить начальник служби технічного аудиту АТ «Чернігівобленерго» Сергій Рубець. –Основні види порушень, які призвели до цього, – відсутність пломб на засобах обліку електроенергії, самовільні підключення поза приладами обліку та використання постійних магнітів для зупинки лічильника (в тому числі спрацювання індикаторів впливу магнітних полів). Чомусь і досі споживачі думають, що виявлення і доведення фактів крадіжки електричної енергії, – справа не з легких. Хоча насправді складнощів таке завдання у нашої служби не викликає. Діючи на випередження, ми постійно вдосконалюємо заходи для боротьби з позаобліковим споживанням електроенергії. Окрім того, здійснюємо профілактичну роботу – контролюємо винесення лічильників на фасади будівель, встановлюємо на лічильники захисні елементи, які сповіщають персонал Товариства про використання споживачами магнітів або іншого забороненого обладнання, встановлюємо лічильники із дистанційним зчитуванням даних у споживачів та контролюємо заходи щодо унеможливлення доступу споживачів до дооблікових кіл електричної енергії. Отож, як би споживачі не намагалися зекономити на безобліковому споживанні, рано чи пізно усі незаконні підключення будуть виявлені, а їхні винуватці понесуть справедливе покарання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заповідник «Чернігів стародавній» допустив порушень майже на 2,4 мільйона гривень

Нагадаємо, що втручання в роботу приладів обліку або ж використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України «Про ринок електроенергії» та Правил роздрібного ринку електроенергії. Кваліфікуються вони як «крадіжка» і відносяться до кримінальних злочинів. Покарання за такий злочин передбачає навіть позбавлення волі строком до трьох років.

– Не варто забувати, що крадії електроенергії шкодять не лише оператору системи розподілу, який обслуговує мережі, а й звичайним споживачам, – наголошує Сергій Рубець. – По-перше, незаконні підключення до ліній значно знижують якість електропостачання, чого споживачі просто не можуть не помічати, по-друге, такими діями вони наражають на небезпеку інших людей, адже незаконні приєднання і пошкоджені лічильники значно підвищують імовірність позаштатних ситуацій з електрообладнанням, які можуть призвести до пожеж, ураження струмом тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button