Кримінал

На Бахмаччині «неправильно» оформили землю: бюджет залишився без податків

Вивчаючи питання законності використання сільськогосподарських земель на території регіону, прокуратура виявила передачу понад 20 га угідь вартістю 500 тис. грн в оренду одному з комунальних підприємств Бахмацького району з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Про це ЧEline повідомили в прес-службі прокуратури Чернігівської області.

Встановлено, що при укладанні договору оренди з райдержадміністрацією не проведено та не затверджено нормативно-грошову оцінку земельної ділянки. Водночас вказану обставину законодавством визначено як істотну умову угоди, оскільки розмір орендної плати визначається у відсотковому відношенні саме від її вартості.

Унаслідок таких дій до місцевого бюджету не надходили значні суми коштів у вигляді орендної плати. Крім того, земельна ділянка комунальним підприємством не використовувалася, а була передана в суборенду одному з фермерських господарств, що дало змогу уникнути процедури проведення земельних торгів.

Заявлений позов прокурора до господарського суду про визнання укладених договорів оренди та суборенди недійсними задоволено.

Рішення суду реально виконано, а земельну ділянку передано в розпорядження держави в особі ГУ Держгеокадастру в області, який, на основі розробленої нормативної грошової оцінки та за результатами проведення конкурсних процедур, зможе укласти договір із відповідним землекористувачем.

Ще статті по темі

Back to top button