Кримінал

На Чернігівщині аграрні ділки хочуть вкрасти урожай у державного підприємства

На Чернігівщині вистачає подій і вчинків, які неможливо осягнути здоровим глуздом. Парадокс, та навіть в цивілізованому 21 столітті трапляються спроби збагачення цинічними дикунськими методами. При цьому певні ділки намагаються заробити мільйони обікравши державу. Яскравий приклад маємо у Прилуцькому районі в селі Івківці, де шляхом махінацій хочуть вкрасти урожай у державного підприємства. Йдеться про збіжжя з полів, які належить Державному підприємству дослідного господарства «Івківці» Миронівського інституту пшениці імені В.М.Ремесла Національної академії аграрних наук України.

Лише завдяки неупередженій і непохитній позиції органів прокуратури ситуацію поки вдається стримати. Прилуцька місцева прокуратура стоїть на захисті інтересів держави і вже здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом незаконної розтрати майна в державному підприємстві ДГ «Івківці».

В березні 2020 року посадовими особами державного підприємства ДГ «Івківці» укладено два договори з приватним підприємством, яке здійснює діяльність на території Чернігівської області, щодо продажу прав на збір урожаю 2020 року державного підприємства. Орієнтована вартість договорів становила 11 мільйонів 100 тисяч гривень.

В ході відпрацювання та перевірки вказаних договорів встановлено, що ціни на майбутній врожай 2020 року суттєво занижені. Залученими спеціалістами визначено, що попередні заподіяні збитки державному підприємству (внаслідок укладення таких договорів) становлять понад 30 мільйонів гривень. Нині проводиться аудит за участю спеціалістів «Держаудитслужби», які за результатами визначать остаточну вартість заподіяних збитків.

109994314_3054424377984549_3820264265423352028_n-623x370

«В ході досудового розслідування стороною обвинувачення було звернення до суду з клопотанням про накладення на урожай 2020 року державного підприємства, арешту. 10 липня 2020 року вказане клопотання Прилуцьким міжрайонним судом було розглянуто та накладено арешт на урожай 2020 року, який полягає у забороні відчуження іншим приватним підприємствам урожаю державного підприємства 2020 року. Вказана ухвала була предметом перегляду апеляційною інстанцією і також була залишена в силі, тому арешт на даний час діє. Хочу зауважити, що вказаний арешт має виключну мету – збереження врожаю 2020 року, який є власністю державного підприємства і належить державному підприємству. А також його зібрання, зважування і схоронність. На даний час ухвала виконується працівниками поліції. Ухвала також направлена для виконання керівництву державного підприємства ДГ «Івківці», а також для контролю за виконанням «Національній Академії аграрних наук», — зазначає керівник Прилуцької місцевої прокуратури Богдан Зарічанський.

Крім того, Прилуцькою місцевою прокуратурою встановлено, що вказані договори укладені посадовими особами в порушення вимог «Господарського кодексу» та статуту державного підприємства, так як вони не були погоджені з органом управлінням Державної Академії, що обов’язково потребувало їх погодження. В зв’язку з чим діючи в інтересах Національної Академії аграрних наук, Прилуцькою місцевою прокуратурою подано позовні заяви до суду із позовними вимогами про визнання таких договорів недійсними.

«Слідчі дії, а також арешт на врожай 2020 року державного підприємства «Івківці» має виключно мету збереження цього врожаю, як речового доказу в кримінальному провадженні, забезпечення його об’єктивного зважування та розміщення його на території державного підприємства. На даний час проводяться всі необхідні дії. Також встановлюється коло осіб, які причетні до незаконних схем розкрадання та розтрати врожаю державного підприємства «Івківці», — резюмував керівник Прилуцької місцевої прокуратури Богдан Зарічанський.

*Актуально

Ще статті по темі

Back to top button