ВійнаКримінал

На Чернігівщині багатодітну мати відправлять на 6 років до в’язниці за співпрацю з ворогом

На Чернігівщині багатодітну мати  Надію Двойнос засудили до реального позбавлення волі за незаконну передачу інформації щодо руху і розміщення ЗСУ з корисливих мотивів. Про це стало відомо із вироку Чернігівського райсуду за ч. 3 ст. 114-2 КК.

У період із 28 лютого і до 1 квітня 2022 року село Жукотки перебувало під окупацією. Свідки розповіли російські військові оселилися у будинку навпроти обвинуваченої. Нові «сусіди» заходили на подвірʼя до жінки, брали воду з колодязя та спілкувалися з нею.

Слідчі припустили, що саме тоді жінка встановила контакт із представником рф, який підтримувала і після звільнення села.

У серпні-вересні минулого року селянка почала за грошову винагороду з допомогою додатку Telegram передавати відомості щодо руху та розташування ЗСУ.

У вироку міститься інформація про три епізоди.  Одного разу жінка написала про рух двох військових колон, а після цього повідомляла про розміщення вояків ЗСУ в певних будівлях. За це їй на картку двічі прийшло по три тисячі гривень. Будучи викритою, з вересня минулого року громадянка перебуває під вартою. На її телефоні відшукали листування, у тому числі відео повідомлення, а також переписку з приводу переказу грошей на банківську картку.

Обвинувачена визнала себе винною повністю і дала суду докладні пояснення. Запевнила, що не хотіла зашкодити цивільному населенню та військовим ЗСУ, тому інформацію надавала недостовірну та неповну. На місце не виїздила і не дивилася, а писала зі слів сусідів, що там у березні були військові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стріляв у людей і поранив жінку: судитимуть російського військовослужбовця

Водночас обвинувачена говорила, що в період окупації вона росіянам свій номер мобільного телефону не давала і в той період з ними не співпрацювала. У липні 2022 року на її мобільний телефон почали надходити з невідомого номеру повідомлення, в яких їй пропонували давати інформацію за грошову винагороду. Вона відмовлялася. Тоді до неї додому завітав незнайомець та сказав, що вона повинна погодитися на пропозицію, бо відмова може зашкодити її родині.

Жінка пояснила, що злочин вчинила з метою безпеки своєї родини та у звʼязку зі скрутним матеріальним становищем, просила врахувати, що вона має чотирьох малолітніх дітей і що вона потрібна, як дітям, так і чоловіку, якому наразі дуже тяжко одному дбати про дітей. Також просила врахувати її стан здоровʼя та стан здоров’я дітей, які мають ряд хронічних захворювань, та не позбавляти її волі.

Суд вирішив, що обвинувачена, не оспорюючи час, місце, спосіб, мотив і мету, винною визнала себе повністю, щиро розкаялася, засудивши свій вчинок.

У судовому засіданні як свідки були допитані жителі села Жукотки. Вони розповіли, що навпроти дому обвинуваченої мешкала російська поліція. Сама обвинувачена начебто говорила сусідам, щоб не хвилювалися, що їх чіпати не будуть і можна вдень вільно пересуватися. Одна із мешканок села пригадала, що в серпні минулого року в розмові на побутові теми обвинувачена їй сказала, що скоро знову прийдуть російські солдати. Але звідки в не була така інформація, запитувати не стала.

Загалом односельці характеризували обвинувачену тільки добре, що вона працьовита, хороша мати та гарна хазяйка. До окупації жінка торгувала продуктами, її сімʼя середнього достатку. Ніяких привілеїв у сімʼї обвинуваченої під час окупації не було. У них були такі ж самі права, як і в інших односельців. Свідок захисту розповідав, що якби ця жінка підтримувала звʼязок із росіянами під час окупації, то у неї була можливість здати депутатів із сусіднього села Гірманка. Натомість свідку відомо, що обвинувачена нібито інформувала ЗСУ про кількість танків у «рашистів».

Суд визнав обвинувачення доведеним, але виключив посилання на те, що жінка почала підтримувати звʼязок із ворогом із 28 лютого 2022 року.

Враховуючи відсутність тяжких наслідків, критичне ставлення обвинуваченої до  скоєного, її сімейні обставини і позитивні характеристики, суд погодився призначити менш суворе покарання.

Жінку засудили до 6 років за ґратами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: 368.media

Ще статті по темі

Back to top button