Кримінал

На Чернігівщині напередодні свят пройдисвіти усіх мастей активізувалися

Використовуючи широкий арсенал зловмисних прийомів, шахраї продовжують успішно видурювати у громадян десятки тисяч гривень.

Так, 13 квітня двоє спритників запропонували чернігівській пенсіонерці стати учасницею «вкрай вигідної» дисконтної програми всеукраїнської мережі супермаркетів та отримати солідний грошовий приз.

Про це ЧЕline повідомили у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Жінка погодилася на пропозицію і запросила шахраїв до себе додому, де власноруч поклала до конверту з акційними постерами 40 тисяч гривень та 300 доларів США. Пенсіонерці сказали, що у вказаний день потрібно розпечатати його і отримати значні знижки під час покупок, а також солідний грошовий бонус.

От тільки зловмисники встигли непомітно підмінити конверт, і коли жінка його відкрила, то побачила всередині нарізаний папір.

Поліція застерігає, якщо до вас у помешкання намагаються потрапити підозрілі особи, негайно повідомте про це поліцію, сусідів або родичів. Не погоджуйтеся на пропозицію ворожіння, лікування «від усіх хвороб», продажу товарів за дисконтними цінами. Як правило, за всіма цими пропозиціями стоїть одна мета – любою ціною потрапити у ваше житло і заволодіти заощадженнями та цінностями.

Інший чернігівець купував через всесвітню мережу мотоблок. Продавець забажав отримати передоплату, на що покупець погодився і перерахував майже 4900 гривень. Але як тільки гроші впали на рахунок, продавець несподівано перестав виходити на зв’язок. Після того, як чернігівець в обумовлений строк не отримав покупки, він звернувся до поліції.

Ще один житель Чернігова замовив своєму знайомому виготовити меблі. Майстер отримав наперед від замовника 3000 гривень на матеріали, але так нічого й не зробив. Певний час чоловік переконував мебляра пришвидшити процес, а коли той перестав виходити на зв’язок, звернувся до поліції.

Нагадуємо, що під час здійснення покупок через Інтернет розрахунок за товар після його отримання збереже ваші гроші й нерви і не дасть шахраям жодного шансу обдурити вас.

Того ж дня, представившись персоналом банку, зловмисники видурили у жителя обласного центру 4300 гривень. Приємний голос зателефонував і повідомив, що банківська картка клієнта заблокована. Але якщо повідомити всі реквізити, проблемку можна вирішити. Слухняний чернігівець повідомив номер картки, термін її дії та код, після чого шахраї одразу ж зняли з рахунку всі кошти.

Правоохоронці закликають власників банківських карток до розважливості, адже повідомляти персональні данні банківської картки не можна нікому, тим більше, телефоном.

У Прилуках шахраї реалізували свою чи не найулюбленішу схему – подзвонили пенсіонерці та повідомили, що, мовляв, її син затриманий поліцією за перевезення наркотиків. Жінці одразу ж запропонували «вирішити питання» та визволити сина. Згорьована мати навіть не спробувала передзвонити синові, а перерахувала на рахунок шахраїв 50 тисяч гривень.

І тільки потім, поспілкувавшись з сином, пенсіонерка зрозуміла свою помилку та звернулася до поліції.

В подібних випадках поліція радить одразу ж телефонувати до поліції й повідомляти про шахраїв. Не погоджуйтеся на сумнівні пропозиції «вирішити питання», для початку хоча б зв’яжіться з родичами, які нібито потрапили в скрутні життєві ситуації.

За всіма фактами відкрито кримінальні провадження за статтею «шахрайство», триває досудове розслідування.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button