Кримінал

На Чернігівщині повідомили про підозру ексчиновнику обласного рівня та підприємцю

Слідчий Головного управління Нацполіції в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури повідомив колишньому керівникові одного з департаментів обласної влади, а також місцевому підприємцю про підозри у викраденні офіційних документів та у пособництві з придбанням права на майно шляхом обману.

Про це повідомляють у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Досудове розслідування встановило, що колишній чиновник обласної влади Чернігівщини вступив у злочинну змову з власником комерційного об’єкта нерухомості в Чернігівському районі. Бізнесмен прагнув будь-що розширити межі своїх володінь за рахунок сусідніх земель, а саме – території дитячого оздоровчого табору. Посадовець взявся йому допомогти.

Слідство з’ясувало, що у минулому десятилітті комерсант вже звертався до владних органів, плануючи орендувати жадані угіддя. Тоді районна влада дозволила йому розроблення проєкту землеустрою з перспективою передати приблизно п’ять гектарів земель запасу в оренду для ведення фермерського господарства.

З часом апетити комерсанта зросли, тож тепер він вирішив присвоїти ці землі. Його спільник — чинний на момент скоєння злочину директор департаменту — таємно викрав з архіву оригінал розпорядження голови районної влади, де йшлося про оренду. Натомість зловмисники виготовили фальшиву копію документа, тільки вона вже містила дозвіл розробити проєкт землеустрою для передачі угідь у власність.

У подальшому ексчиновник, послуговуючись підробленим розпорядженням і використовуючи чужий електронний підпис (без відома його власника, сертифікованого землевпорядника), увійшов до загальнодержавного кадастрового вебресурсу. Туди він завантажив незаконно виготовлений проєкт землеустрою, який також завірив краденим електронним підписом.

Безпосередні оборудки із затвердження передачі комунальних земель у приватну власність зловмисники провели у трьох різних областях, подалі від Чернігівщини. Всюди державні реєстратори, будучи введеними в оману та не підозрюючи про наявність неправдивих даних на офіційному вебресурсі, виконали передбачені законодавством дії. Легалізація незаконно добутих прав на майно відбулася.

За підсумками викладеного, слідчий Головного управління Нацполіції в Чернігівській області за погодженням з прокурором Чернігівської обласної прокуратури повідомив ексчиновнику про підозру у вчиненні низки кримінальних правопорушень. Колишній директор департаменту підозрюється:

у викраденні офіційних документів, вчиненому з корисливих мотивів (ч.1 статті 357 Кримінального кодексу України);

в пособництві у придбанні права на майно шляхом обману за попередньою змовою групою осіб шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України).

Комерсанту також повідомили про підозру за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Досудове розслідування триває.

Ще статті по темі

Back to top button