Кримінал

На Чернігівщині шахраї користуються довірливістю сіверян

На Чернігівщині помітно почастішали випадки шахрайства. Аферисти дедалі частіше вигадують нові й нові способи видурювання грошей у людей: популярними стали випадки крадіжок із банківських карток, а також оголошення з продажів на сайтах.

За словами речниці поліції області Наталії Реберг, від початку року на Чернігівщині зареєстровано 931 шахрайство.

«Більшість із них не розкриті, бо особливість таких афер у тому, що люди добровільно віддають або відправляють гроші невідомим людям. Шахраї не застосовують жодного насильства, тільки за допомогою обману. У людини завжди є вибір – довіряти чи ні. І це все дуже важко доводити.

Якщо, наприклад, шахрай просить телефон подзвонити і втікає з ним, то такі випадки розкривають майже 100%, а от коли люди обдурені на сайтах оголошень чи з банківськими рахунками тощо, оце розкривати важко», – зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіверянин шахраям перерахував місячну зарплату

Поліція наполегливо застерігає: у жодному випадку не повідомляйте нікому всю інформацію зі своїх банківських карток, насамперед термін дії картки та захисний код на її зворотному боці.

Також не забувайте, що справжні банківські працівники ніколи не питатимуть ці дані телефоном, а в разі потреби запропонують вам особисто прибути до відділення банку та вирішувати виниклу проблему там.

Що треба знати, щоб не потрапити на гачок шахраїв

Із психологічного погляду, основи шахрайства: раптовість, лояльність, тактовність.

Щоб не стати жертвою шахраїв, слід дотримуватися кількох правил.

  • Перевірити номер співрозмовника або будь-яку відому інформацію про нього в пошуку Google. Нерідко жертви шахраїв викладають інформацію про них у загальний доступ. Трапляється, що в оголошенні зазначено один номер, а передзвонюють з іншого. Тоді варто перевірити обидва.
  • Запитувати додаткові фото товару з різних ракурсів.
  • Не робити передоплат навіть у мінімальних розмірах.
  • Перевіряти посилання з дошок оголошень, якщо такі надаються.
  • Перевіряти фото, часто шахраї крадуть зображення та продають під їх виглядом свій неліквід.
  • Краще взагалі нікому не висилати жодних банківських реквізитів і копій інших документів (паспорта, ІПН).
  • При здійсненні передоплати та отримання скрінів, перш ніж відправляти товар, треба зателефонувати до банку та перевірити, чи надійшли кошти на рахунок. Нікому не повідомляють паролі та коди, які прийшли в SMS-повідомленнях.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button