Кримінал

На Чернігівщині викрили злочинну групу, яка заволоділа бюджетними мільйонами

Слідчі поліції завершили досудове розслідування та передали прокуророві для скерування до суду матеріали кримінального провадження щодо організованої злочинної групи, яка упродовж 2020-2021 років заволоділа бюджетними коштами у сумі понад 2 мільйони гривень, виділеними на реконструкцію лікарні та стадіону. Про це повідомляють у відділі комунікації поліції Чернігівської області.

В ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що ініціатором створення злочинного угруповання та його лідером був директор одного з приватних підприємств м. Чернігова. До систематичної протиправної діяльності він залучив свого підлеглого та уповноважену службову особу однієї з державних установ.

Організована злочинна група спеціалізувалася на привласненні бюджетних коштів, виділених на ремонти чи будівництво об’єктів державної власності на території Чернігівської області.

Слідство встановило, що заради досягнення злочинної мети члени угруповання здійснювали підробку офіційних документів, шляхом внесення до них завідомо неправдивих відомостей. У підроблених документах були вказані завищені обсяги та якість фактично виконаних будівельних робіт, а в окремих випадках – виставлено рахунки за роботи, які насправді й не розпочиналися.

На підставі зазначених підроблених документів розпорядники бюджетних коштів перераховували гроші на рахунок підрядної організації, від імені якої і діяли зловмисники. Загалом упродовж 2020-2021 років в результаті злочинної діяльності організованої групи державі заподіяно майнової шкоди на загальну суму понад 2 мільйони гривень.

на чернігівщині правоохоронці скерували до суду кримінальне провадження щодо заволодіння бюджетними коштами організованою злочинною групою

Наразі слідчі Новгород-Сіверського райвідділу поліції завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами:

заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем вчинене у особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України);

складання та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 1 ст. 366 КК України);

легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

За найтяжчою з перелічених статей закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом передано прокуророві Новгород-Сіверської окружної прокуратури для скерування до суду.

Ще статті по темі

Back to top button