Кримінал

На Чернігівщині виявлені порушення при проведенні закупівель на 15 мільйонів гривень

Органами прокуратури області проводиться системна робота щодо протидії порушенням бюджетного законодавства при закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, а також за кошти державних підприємств, отриманих у результаті господарської діяльності.

Така робота спрямована як на забезпечення економії використання фінансових ресурсів, так і на необхідність створення здорової конкуренції для вибору замовником, що діє від імені держави, максимально задовільної пропозиції при найнижчій ціні.

За результатами проведеної роботи встановлено, що окремими державними підприємствами при здійснені закупівель у порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі» укладено ряд господарських договорів без оголошення та проведення відповідних тендерів з посиланням на те, що для оплати використовуються не бюджетні кошти, а кошти, здобуті внаслідок самостійної господарської діяльності державного підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Менській громаді браконьєр наловив риби на 180 тисяч гривень

Разом з тим, таке використання коштів є неефективним, оскільки не забезпечує прозорості укладення договорів та створення здорової економічної конкуренції, що сприяло б, у свою чергу, економії коштів самого підприємства, засновником і власником якого є безпосередньо держава.

Наведені порушення підтверджено також висновками фахівців Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області.

На усунення порушень вимог бюджетного законодавства прокурором заявлено позови про визнання недійсними договорів закупівель на понад 15 млн грн із застосуванням наслідків недійсності.

Наразі, оцінивши надані прокурором докази, рішенням Господарського суду Чернігівської області від 14.11.2022 задоволено один з позовів прокуратури щодо закупівлі на 3 млн грн.

Інші справи перебувають на розгляді в суді, тож подальша робота з цих питань триває.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button