Кримінал

Обманом привласнили понад 5 мільйонів гривень: на Чернігівщині поліцейські ліквідували мережу шахрайських кол-центрів (Фото)

Поліцейські Чернігівщини викрили групу шахраїв з Ніжина та Прилук, які представлялися співробітниками банківських установ задля заволодіння реквізитами карток громадян. Поліція провела ряд обшуків у 21 фігуранта та припинила діяльність мережі шахрайських кол-центрів. 

Про це повідомляє Поліція Чернігівщини.

Над розслідуванням розгалуженої шахрайської схеми працювали слідчі обласної поліції та Прилуцького і Чернігівського територіальних підрозділів, оперативники карного розшуку Головного управління Нацполіції в області та відділу кримінальної поліції Прилуцького райвідділу. Дієву допомогу надавали фахівці Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Поліцейські встановили, що група мешканців Ніжина та Прилук, маючи на меті шахрайську діяльність, створили бот в одному з месенджерів. Згодом зловмисники під різними приводами спонукали громадян, що зацікавилися їхніми пропозиціями, надавати реквізити своїх банківських карток. Заволодівши конфіденційною інформацією, члени групи з використанням спеціального програмного забезпечення здобували безперешкодний доступ до інтернет-банкінгу потерпілих. Чужими грошима вони розраховувались переважно за різноманітну комп’ютерну та побутову техніку для власного вжитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апеляційним судом підтверджено законність вироку стосовно двох військових рф, які знущались над місцевими мешканцями в Іванівці

Загалом від протиправних дій потерпілі зазнали збитків на понад 5,4 мільйона гривень.

Поліцейські під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури, за силової підтримки спецпідрозділу «КОРД» провели понад 20 санкціонованих обшуків – у кол-центрах, у фігурантів та у приміщеннях, що їм належать чи перебувають в їхньому користуванні. В результаті вилучено десятки комп’ютерів та інших електронних пристроїв, понад три сотні сім-карток, чорнову документацію, банківські картки та майже 100 тисяч гривень готівкою, інші речові докази.

Вилучене направлено на проведення експертних досліджень.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Її санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button