Кримінал

Понад 77 тисяч гривень втратили за добу троє жителів Чернігівщини під час оформлення «липової» допомоги

На Чернігівщині протягом доби 3 червня до поліції звернулися троє людей, які потрапили на гачок шахраїв, що нібито допомогли з оформленням грошової допомоги.

Про це повідомляє поліція Чернігівської області. 

56-річний чернігівець у вайбері отримав повідомлення від невідомої особи на ім’я Людмила щодо отримання грошової допомоги. Чоловік перейшов за посиланням і ввів усі дані своєї банківської картки, після чого виявив списання з рахунку 20 тисяч гривень.

Схоже повідомлення про оформлення «грошової допомоги від ООН» побачила у вайбері 45-річна мешканка Сосниці. Жінка зацікавилася ним, перейшла за посиланням, ввела реквізити своєї банківської картки та пін-код до неї. Після чого з її картки було списано 9600 гривень.

Того ж дня до поліції звернулась 73-річна мешканка Остра, яка повідомила, що 1 червня їй зателефонувала невідома жінка на ім’я Яна та сказала, що заявниці нібито надійшла грошова допомога. Щоб її отримати, жінці начебто треба зняти цю суму коштів і переказати на інший рахунок. Потерпіла з власної банківської картки зняла кошти в сумі майже 48 тисяч гривень і переказала на рахунок, який їй продиктувала невідома. Натомість жодної «грошової допомоги» заявниця не отримала.

Нині поліція розшукує причетних до шахрайств у межах кримінальних проваджень, відкритих за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жахливі наслідки війни: від початку повномасштабного вторгнення на Чернігівщині загинули понад 20 дітей, більше як 70 зазнали поранень (Фото)

Поліція наполегливо рекомендує ігнорувати будь-які вказівки шахраїв та не переходити за посиланнями. Будь-яка соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, для цього слід звернутися до державної установи, ЦНАПу тощо.

Для отримання коштів аферисти пропонують перейти на фішингові сайти, візуально схожі на справжні, де жертва має ввести дані для входу в інтернет-банкінг.

Зазвичай аферисти просять передати особисті дані, які треба вводити в різноманітних анкетах і на підозрілих сайтах:

• ⁠тризначний номер на звороті банківської картки (CVV/CVC-код);

•⁠ ⁠пін-код від картки;

•⁠ ⁠логін і пароль для входу в інтернет-банкінг; •⁠ ⁠коди й одноразові паролі від банку та мобільних операторів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button