Кримінал

Понад рік готувалися до злочину: в Чернігові судитимуть київських кіберзлодіїв, які викрали з рахунку чернігівців майже мільйон гривень

Розслідування у справі київських кібершахраїв, які обікрали банківський рахунок подружжя чернігівців на понад 900 тисяч гривень, завершили, а матеріали скерували до суду.

Про це повідомляє поліція Чернігівської області.

22 листопада минулого року до поліції звернулась жінка, яка повідомила, що з сімейного банківського рахунку в незрозумілий спосіб зникли кошти в сумі понад 900 тисяч гривень. Заявниця наголосила, що її чоловік – моряк і нині у плаванні, а вона не передавала будь-кому пін-код, пароль або іншу конфіденційну банківську інформацію.

Під час розслідування поліцейські встановили, що до крадіжки причетні двоє киян, віком 27 і 22 роки. Організував злочинну схему молодший із них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Увага розшук: на Чернігівщині зникла безвісти 22-річна дівчина

Молодик пояснив, що до злочину він готувався понад рік: здобував конфіденційну інформацію про банківські рахунки громадян, де зберігаються значні суми коштів, та підшукував способи отримати доступ до банківських акаунтів потенційних потерпілих.

Під час обшуків у зловмисників виявили банківські картки, мобільні телефони та іншу комп’ютерну техніку, а також майже 150 тисяч гривень готівкою. Ще 350 тисяч гривень, здобутих злочинним шляхом, перебувають на заморожених банківських рахунках, а частину здобичі в еквіваленті 4 тисячі доларів США зловмисники розмістили на криптогаманці. Решту грошей, як пояснили молодики, вони витратили на власні потреби.

Обвинувачують зловмисників у крадіжці, вчиненій в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 статті 185 Кримінального кодексу України), несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчиненому в умовах дії воєнного стану (ч. 5 статті 361 Кримінального кодексу України) та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 статті 209 Кримінального кодексу України).

Матеріали справи будуть скеровані до суду. Тепер кіберзлочинцям за сукупністю злочинів загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button