Кримінал

Псевдодопомога: шахраї ошукали двох жителів Чернігівщини

У соцмережах шахраї поширюють фейкові оголошення про оформлення «єДопомоги». Поліцейські закликають громадян не переходити за подібними посиланнями та не вводити дані своїх банківських карток нібито для «зарахування грошей». 

Учора до поліції звернувся 39-річний мешканець Чернігівщини із повідомленням, що з його банківського рахунку зникли приблизно 20 тисяч гривень. Чоловік розповів поліцейським, що в соцмережі він побачив оголошення про оформлення «єДопомоги» та зацікавився ним. Про це повідомляють у поліції Чернігівської області.

Для отримання коштів чоловік перейшов за посиланням чат-боту. Там йому запропонували ввести реквізити та секретні паролі банківської картки – нібито для оформлення матеріальної допомоги. Після виконання цих умов із його рахунку зникли гроші. 

Того ж дня до поліції звернулася 60-річна мешканка Корюківського району з повідомленням, що з її банківського рахунку зникло близько 10 тисяч гривень. Жінка розповіла поліцейським, що в месенджері отримала повідомлення з посиланням на оформлення «єДопомоги» та перейшла за ним. Після чого їй зателефонувала незнайома особа та попросила назвати пароль, який прийшов у повідомленні для підтвердження номера мобільного телефону. Потерпіла виконала ці умови, після чого з її основного та кредитного рахунку зникли кошти. 

Нині поліція розшукує причетних до обох шахрайств у межах кримінальних проваджень, відкритих за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліція наполегливо рекомендує: якщо вам пропонують «натиснути, щоб отримати грошову допомогу» або «заповнити заявку на виплати від ООН за 10 хвилин» – ігноруйте такі вказівки та не переходьте за посиланнями! Так діють шахраї! Будь-яка соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, для цього слід звернутися до державної установи, ЦНАПу тощо.

Пам’ятайте: інформація про справжні державні виплати та порядок їх отримання міститься лише в офіційних джерелах.

Ще статті по темі

Back to top button