Кримінал

Райлісгосп має заплатити 450 тисяч гривень за незаконну порубку дерев

Підставою для подання позовної заяви Чернігівською обласною прокуратурою стали результати перевірки  на дотримання вимог природоохоронного законодавства на території Ріпкинського району, яку було проведено Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області 19.05.2020.

Оглядом лісових масивів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області спільно з представником Управління стратегічних розслідувань в Чернігівській області виявлено самовільні порубки дерев, які розташовані на території Смолигівської сільської ради Ріпкинського району.

Держекоінспекцією, на підставі такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу було здійснено розрахунки, згідно яких загальна сума шкоди склала 450 726 грн. (серед них 335 941 грн. за 233 дерева породи акація та 114 784 грн.  за 29 дерев породи сосна).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині нарубали дерев на 226 тисяч гривень

Враховуючи те, що райлісгосп, на території якого були виявлені незаконні порубки деревини, являючись постійним лісокористувачем, не забезпечив охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій йому території, прокуратурою було вказано його як відповідача, який має нести матеріальну відповідальність за спричинення матеріальної шкоди лісовому фонду України.

Згідно ст.23 Закону України «Про прокуратуру» та ст.131-1 Конституції України, підставою для представництва прокурором інтересів в особі Держекоінспекції, являється несплата відповідачем вищевказаної шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

22.12.2020 Господарський суд Чернігівської області задовольнив позов Чернігівської обласної прокуратури та зобов’язав постійного лісокористувача відшкодувати завдану шкоду шляхом перерахування коштів до спеціального фонду місцевого, обласного та Державного бюджетів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Ще статті по темі

Back to top button