Кримінал

Стало відомо подробиці викрадення погрудь Пушкіна та Коцюбинського

Виявилося, що викрадачем погруддя М.Коцюбинського став 30-річний чернігівець Сергій Пилипенко. Він уже був раніше судимий за тяжкі злочини. Цього разу чоловіка притягнули до кримінальної відповідальності за ст. 297 (ч. 3), що передбачає ув’язнення на 6,5 року за викрадення та наругу над могилою.

За словами директора музею-заповідника Ім. Михайла Коцюбинського Ігоря Коцюбинського, під час розслідування зловмисник повністю заперечував свою вину. Проте правоохоронці зробили роздруківки мобільних розмов Сергія Пилипенка та виявили, що 17 грудня 2017 року о 10-й вечора чоловік пропонував 150 кг бронзи приймальнику кольорового металобрухту. Дзвінок відбувався з Болдиної гори, що й стало підставою до затримання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, де знайшли погруддя письменників

Ще двоє зловмисників, які відсидять у в’язниці за викрадення пам’ятника, – це 32-річний Андрій Івасенко, який раніше був умовно засуджений, та Олексій Городиський. Ці чоловіки отримали покарання за викрадення погруддя Пушкіна.

Вони частково визнали свою вину та розповіли, що з 30 на 31 грудня 2017 р. року прийшли на Вал, де погруддя уже нібито лежало біля постаменту. Зловмисники вирішили перетягти його в сарай, що знаходиться між художнім та історичним музеєм. Саме тут вони зберігали погруддя. Кажуть, що не знають, куди потім ділися погруддя.

Нагадаємо, що з 21 серпня погруддя відчистили та встановили на місце. Пам’ятник М.Коцюбинському передали на баланс Управління культури міськради.

Як уже повідомлялось раніше, злодії мають компенсувати управлінню ЖКГ встановлення пам’ятників. Та, окрім загального стягнення, викрадачі Пушкіна мають сплатити по 800 грн судового збору. А крадію Коцюбинського додатково необхідно викласти ще більше 2 тис. грн..

Наразі зловмисники перебувають під вартою, цілком можливо, що надалі вони подаватимуть апеляцію на рішення суду.

Ще статті по темі

Back to top button