КоронавірусКримінал

Суд виправдав чернігівського священика, який проводив Богослужіння з вірянами під час карантину

Чернігівський апеляційний суд виправдав настоятеля Спасо-Преображенського собору УПЦ МП (Чернігів) Георгія Щербатюка і закрив справу щодо порушення ним правил карантину (ст. 44-3 КУпАП) за відсутністю складу адмінправопорушення.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову від 22 червня.

Поліцейські Чернігова склали адмінпротокол на священнослужителя за те, що він допустив перебування у Спасо-Преображенському соборі понад 50 осіб під час Служби на Великдень, 19 квітня, чим порушив вимоги підпункту 7 пункту 2 постанови Кабміну від 11.03.2020 № 211.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний карантин: як «борються з коронавірусом» у храмах

Деснянський районний суд Чернігова 21 травня визнав винним настоятеля храму в порушенні правил карантин, але не став його штрафувати і обмежився усним зауваженням. До суду свідком запросили начальника відділу превенції чернігівської поліції, який пояснив: напередодні Великодня проведилися робочі зустрічі представників поліції та представників єпархій, на яких був присутній і настоятель Спасо-Преображенського собору.

Тоді спільним рішенням поліція і священнослужителі узгодили можливість проведення Богослужінь на Великдень за умови недопущення скупчення людей.

18 квітня близько 21 год 30 хв. біля собору була додаткова розмова особисто з батюшкою, який пообіцяв, що дасть доручення своїм помічникам слідкувати за дотриманням правил карантину з метою недопущення скупчення людей. Водночас після опівночі біля собору зібралась велика кількість людей, які заходили у приміщення, незважаючи на вимоги служителів собору і створювали скупчення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень на карантині: священик розповів, як відзначити свято в умовах пандемії

Поліцейський додав, що Спасо-Преображенський собор був єдиним релігійним закладом у Чернігові, де під час Великоднього Богослужіння, не було дотримано вимог «карантинної» постанови Кабміну.

Суд першої інстанції відкинув твердження сторони захисту про те, що на настоятеля собору не покладається обов`язок регулювання кількості вірян у храмі, оскільки це порушує конституційні права людей на свободу світогляду і віросповідання.

Суд наголосив, що постанова Кабміну від 11.03.2020 № 211 прийнята, відповідно до положень Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Обов`язок забезпечення недопущення проведення масового релігійного заходу у конкретній релігійній установі покладається саме на відповідальну особу такої установи, якою у Спасо-Преображенському соборі є настоятель собору.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button