Кримінал

У Чернігівській області ліквідовано конверт-центр, організований адвокатом (Фото)

Співробітниками податкової міліції у взаємодії з прокуратурою Чернігівської області припинено діяльність міжрегіонального конвертаційного центру. Одним із організаторів конверт-центру був адвокат, який використовував власне посвідчення для створення перешкод у документуванні злочинної діяльності правоохоронними органами та прикриття незаконної діяльності з вербування керівників фіктивних підприємств, їх реєстрацію та подальше супроводження їхньої діяльності в органах державної влади. В ході обшуку в адвоката вилучено 27 підроблених печаток, штампів, зокрема навіть печатки Посольств України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Литовській Республіці, органів державної влади.

Слідством встановлено, що з метою ухиляння від сплати податків і переведення безготівкових коштів у готівку учасники центру використовували понад 20 фіктивних підприємств, які були зареєстровані на підставних осіб, переважно переселенців із зони АТО. Загальний обсяг проконвертованих коштів протягом 2017 – 2018 років обчислюється понад 100 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині викрили міжрегіональний конвертаційний центр з обігом 50 мільйонів

У ході проведення заходів із припинення діяльності конвертаційного центру здійснено 10 обшуків за місцями проживання осіб, причетних до діяльності «конвертаційного центру», в офісних приміщеннях і транспортних засобах, що використовувались у незаконній діяльності.

За результатами проведених обшуків вилучено не тільки печатки фіктивних підприємств, а й печатки та штампи державних органів влади, банківських установ, приватних нотаріусів, електронні носії інформації, чорнові записи та понад 200 тис. грн готівкових коштів.

На виконання ухвал слідчого судді в 9 банківських установах накладено арешти на рахунки в сумі 910 тис. грн і зупинено видаткові операції по 24 рахунках підприємств із ознаками фіктивності. Крім того, накладено арешт на активи – суми ліміту ПДВ в розмірі понад 1,4 млн грн на спеціальних рахунках електронного адміністрування ПДВ у Державній фіскальній службі України.

Джерело: відділ організації роботи

ГУ ДФС у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button