Кримінал

У Чернігові голову громадської організації засудили на 4 роки за привласнення гуманітарної допомоги

У Чернігові голову місцевої дистрибуції ГО «ReliefAid» Віктора Міщенка засудили на чотири роки за привласнення гуманітарної допомоги. Про це редакція стало відомо із вироку Деснянського райсуду за ч.3 ст.201-2 КК.

Гуманітарна організація ReliefAid із Нової Зеландії дала благодійний грант фонду «Зелений Чорнобиль» для допомоги громадянам України, які постраждали під час збройної агресії РФ.

Міщенко організовував закупівлю і поставку дров мешканцям Чернігівської області. У березні-квітні 2023 року обвинувачений і його спільник організували фіктивні договори на постачання дров і використали 1,8 млн гривень благодійних пожертв із метою отримання прибутку.

Спільник обвинуваченого підшукав двох фізосіб-підприємців, які погодилися без виконання договорів зняти гроші з рахунків і віддати. У свою чергу, обвинувачений вносив у звіти по закупівлях завищені показники.

Дрова насправді купили за цінами нижчими, ніж вказані в договорах, і в меншій кількості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступнику директора одного з комунальних підприємств Чернігівської міськради повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем

Собівартість поставлених дров склала 864,5 тис. гривень. Різницю між вартістю дров зловмисники присвоїли.

Обвинувачений отримав 516 тис.гривень прибутку, а його спільник – 410,5 тис. гривень. Обидва були викриті і взяті під варту.

У судовому засіданні чоловік визнав вину і говорив про щире каяття, щодо покарання поклався на розсуд суду, але просив не позбавляти його волі. Він одружений і має на утриманні неповнолітню дитину 2015 р.н. Застава в сумі 214,72 тис. гривень з ініціативи обвинуваченого і заставодавця скерована на спецрахунок  на підтримку ЗСУ.

З огляду на такі обставини суд призначив більш мʼяке покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. За такі дії чоловікові загрожувало від 5 до 7 років увʼязнення (ч.3 ст.201-2 КК).

Матеріали, щодо спільника, який підшукував підприємців для фіктивних договорів, виділено в окреме провадження.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: 368.media

Ще статті по темі

Back to top button