Кримінал

Заступника начальника виправної колонії засудили до п’яти років позбавлення волі

За матеріалами справи, у червні 2016-го замначальника колонії, знаючи, що у засудженого виникли підстави для застосування пільг у вигляді заміни невідбутої частини покарання більш м’яким, начебто висунув вимогу заплатити 2 тис. грн за незастосування до нього заходів дисциплінарного впливу і позитивне рішення про заміну покарання на більш м’яке. Засуджений звернувся до правоохоронних органів і в подальшому під їх контролем гроші були перераховані на банківську картку.
У листопаді 2016-го замначальника колонії нібито вимагав вже в іншого засудженого 1 тис. грн за зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення та непритягнення у подальшому до дисциплінарної відповідальності. Гроші були перераховані на картку продавчині місцевого продуктового магазину і замначальника колонії пішов і забрав їх.
Замначальника колонії вину не визнав і звинувачення заперечував. Говорив, що в магазин ходив тільки за покупками. Справу назавав провокацією з боку засуджених та працівників поліції.
Працівниця магазину розповіла, що їй на картку приходили гроші від родичів засуджених, які відбували покарання в колонії. На ці гроші вона купувала засудженим речі і відносила в колонію. У 2016 замначальника колонії сказав їй, що на картку прийдуть гроші і вона їх йому віддала. Перерахунок коштів для зама мав місце не один раз. З її слів, вона просила, щоб той не залучав її до своїх справ і щоб обходилися без неї. У жінки вилучили зошит, куди вона записувала надходження коштів.
Начальник колонії в суді говорив, що до нього доходили чутки, що його заступник «бере гроші»,  але хто таке казав — пригадати не зміг. Заступник його переконував, що отримував кошти, але це офіційно і в рамках закону. Працівниця місцевого магазину зверталась до начальника колонії, щоб їй на карточку не перераховували гроші, які використовували для купівлі будівельних матеріалів на ремонт виправної колонії, після цього такі внески стали оформляти через заяву про благодійність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець нарибалив на вирок суду

В якості доказів обвинувачення в суді були представлені записи, на яких замначальника колонії розмовляє з засудженими про передачу коштів: «Якщо відверто, то я нічого з цього мати не буду, але міг би сказати півтори і все , хоча я цього не кажу… Ну потрібно буде віддати гроші тисячу чи півтори… Ти дивись щоб це менш гуляло».

Чоловіка визнали винним ч. 3 ст. 368 КК і присудили 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на строк 2 роки і конфіскацією усього належного на праві власності майна. Також обвинуваченого позбавили спеціального звання «майор внутрішньої служби». На вирок ще може бути подана апеляційна скарга протягом 30 діб з моменту його проголошення.

Менська колонія — це єдиний заклад на території України, де відбувають покарання колишні працівники силових структур – міліціонери, прикордонники, співробітники Служби безпеки України та прокуратури. Раніше тут також відбував покарання Юрій Луценко, який сьогодні є генеральним прокурором.

Ще статті по темі

Back to top button