Суспільство (відео)

Чернігівці назвали тих, кого хочуть бачити на лаві підсудних Антикорупційного суду (Відео)

На початку червня Верховна Рада ухвалила закон про створення Вищого антикорупційного суду. Цього від України вимагали західні партнери і донори. За створення органу правосуддя проголосували 315 депутатів. Про це народних обранців просто в сесійній залі просив навіть Президент Петро Порошенко.

Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи лише високопосадовців виключно за поданням Національного антикорупційного бюро України. Корупцію дрібних чиновників новостворений суд не розглядатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент підписав важливий для військовослужбовців закон

«Цей суд буде зосереджений лише на тих справах, що підслідні НАБУ, тобто це справи щодо високопосадовців, тобто він не буде розглядати справ щодо неправомірної вигоди якогось голови сільради, це будуть високопосадовці – народні депутати, міністри і так далі», — розповідає адвокат, правозахисник Олексій Кінебас.

За словами Олексія Кінебаса, від правозахисників чути різні думки про доцільність існування в Україні антикорупційного суду. Правники остерігаються, аби цей орган не перетворився на так званий революційний трибунал, де судитимуть усіх підряд і не виноситимуть виправдовувальних актів. Також правники сподіваються і на те, що тут фактично не буде тиску на суддів, а тому є шанси почути справедливі вироки.

«Які є механізми тиску на звичайного суддю районного суду – всі судді шалено перевантажені, деякі справи вони розглядають роками і це може бути підставою для дисциплінарної відповідальності. Що стосується суддів антикорупційного суду – то в них буде значно менше справ, вони можуть значно менше приділяти їм уваги, в них значно вищий рівень доходу», — говорить адвокат, правозахисник Олексій Кінебас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент ухвалив законопроект про трансплантацію

Антикорупційний суд офіційно запрацює в Україні, щойно Верховна Рада проголосує закон про запуск суду. Скільки витратять часу на його створення та конкурсний відбір суддів – не відомо, можливо, рік, а то й більше. Однак чернігівці вже складають списки претендентів, кого насамперед хотіли б бачити на лаві підсудних.

«Не буду називати прізвищ, але із 423 депутатів 400 – це сто відсотків».

«А якщо мене за це розстріляють?».

«Я таку оцінку не можу дати, тому що для цього треба провести якісне слідство, скласти обвинувальний акт і справи направити до суду, і тільки суд оцінюватиме».

«Хай ніхто туди не потрапляє, хай усі роблять хороші справи».

Ще одним плюсом Вищого антикорупційного суду правники вважають терміни розгляду справ. Тут їх розглядатимуть значно швидше, а відтак уже невдовзі Україна, можливо, побачить за ґратами першого корупціонера.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. 40 депутатов горсовета Чернигова, во главе с мером

    1. К сожалению этот суд не будет разбирать криминалл чиновников такой категори. Только Верховна зрада, толтко министерства и тому подобное

  2. Мой список:
    Петька Мальдивский, Кролик Куля в Лоба, Кровавый Пастор, Плешивая Обезьяна, Гелетей Иловайский, Полторак Дебальцевский, Тенюх Таврический, Шкиряк Непальский, Доктор Смерть…
    Кого забыл?
    Мабуть, Логопеда и Плокулола.

Back to top button