Культура

«Чернігів стародавній» запрошує на виставку ікон «Відроджені святині»

18 квітня у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (на Валу, у Колегіумі) відкрилася виставка ікон «Відроджені святині».

В експозиції, яка приурочена до Дня пам’яток історії та культури, представлено 35 ікон з фондової колекції заповідника.

Майже з перших днів створення музейного закладу розпочалося відтворення ікон. Ці роботи проводили працівники Українського спеціалізованого науково-реставраційного виробничого управління Держбуду України під керівництвом художника-реставратора вищої кваліфікації Войтка П.І. У заповіднику долучилися до цієї справи досвідчені художники-реставратори Потапенко А.Г., Боголюб Р. М., Дорошенко В.І., Поліщук В.І., Шаполов І.А., Ткач О.І. 

На виставці представлені ікони з різноманітними іконографічними сюжетами. Насамперед привертають увагу численні образи Богородиці, є серед них і доволі з рідкісним іконографічним сюжетом «Богородиця Живоносне джерело». Бачимо тут і образ, присвячений найбільш шанованому святому Чернігівщини — святителю Феодосію Углицькому. Цікавою також є ікона із зображенням св. Феодосія Углицького та св. Катерини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриється унікальна виставка, адаптована для людей із вадами зору

В експозиції представлені ікони, написані на дерев’яних щитах чималих розмірів, що дає можливість скласти припущення про їхню приналежність до одного іконостасного комплексу. На кафедрі техніки та реставрації творів мистецтва академії була зроблена спроба здійснити реконструкцію іконостасу однієї із церков Чернігівщини (автор Ю. Мачковська).

В експозиції презентовано і декілька образів із зображенням Ісуса Христа Вседержителя, зокрема, «Цар царів». Його представлено у червоному хітоні та синьому гіматії, правою рукою він благословляє, а в лівій тримає державу.

Серед Господських ікон привертає увагу образ «Ісус Христос, який благословляє Євхаристію», де Христос зображений з чашею та просфорою, що символізують Святе Причастя. Кути ікони прикрашені квітами, характерними для ликів чернігівського Полісся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкриється виставка робіт почесного громадянина міста

Як невід’ємна іпостась Святої Трійці Ісуса Христа зображено поряд з богом Отцем, а зверху — Святим Духом у вигляді голуба на іконі «Свята Трійця Новозавітня», яка ілюструє цей найважливіший догмат християнства. Представлена в експозиції і ікона із зображенням апостолів Петра та Якова, написана у традиціях українського бароко.

На виставці презентуються також образи «Св. Зиновій і Анастасія», «Св. Миколай Чудотворець, пр. Феодосія, вмч. Параскева, пр. Аркадій», «Св. Данило Стовпник зі святими» та інші.

Виставка «Відроджені святині» — яскраве свідчення кропіткої роботи кваліфікованих фахівців національного заповідника і академії образотворчого мистецтва та архітектури, які зробили чималий внесок у відродження образотворчої спадщини нашого стародавнього краю.

Джерело: «Чернігів стародавній»

Ще статті по темі

Back to top button