Культура

Чернігівські лялькарі вирушають на канікули

Виставою «Жадібне ведмежатко» сьогодні, 3 липня, завершує свій ювілейний 40-ий сезон обласний театр ляльок імені Олександра Довженка.

В останній день перед заслуженою відпусткою актори вже традиційно нагородять найкращих глядачів.

Саме для них цього дня витуплять чернігівський танцювальний колектив «Еліт» та домінанти телешоу «Україна має талант».

Напередодні ж чернігівські лялькарі повернулися зі Львова, де брали участь у 2-ому Міжнародному фестивалі «І люди, і ляльки».

— Сезон був насичений і багатий на яскраві події, — говорить, підбиваючи творчі підсумки художній керівник театру Віталій Гольцов, — я вже не кажу про  те, що  було багато вистав, які ми показували тут у нас, на стаціонарі, і по дитячих садочках та школах, і на інших майданчиках, виїздили за межі Чернігова, брали участь  у всіляких фестивальних подіях не театральних.

Ми їздили в Н-.Сіверський на свято «Слова о полку Ігоревім», у Займище на конкурс імені Полевика, нас запрошували на відзначення річниці перепоховання Великого Кобзаря, і біля його пам’ятника на Валу наші артисти грали уривок з вистави «Великий льох» за Тарасом Шевченком. Брали також участь у відкритті 1-ого фестивалю самодіяльного театрального мистецтва «Норов».

Протягом ювілейного сезону  у театрі ляльок відбулось і чимало прем’єр. А розпочались вони ще  з Нового Року інтермедією «Новорічна Олімпіада».

А вже у березні відбулась прем’єра самостійної режисерської роботи нашого актора Антона Шеремка «Фуга» за творами німецькомовного єврейського поета Пауля Целана і за листами  Михайла Коцюбинського. — продовжує Віталій Гольцов.

— Крім цього, напередодні Міжнародного дня театру ми презентували виставу «Фізкультпривіт!» Це перша творча робота, молодої чернігівки Євгенії Коніщевої. А ставила її  дипломниця, випускниця Харківського університету мистецтв  імені Коляревського Яна Титаренко. Не можу не згадати і відроджену нами виставу «Хлопчик Мотл» за Шолом-Алейхемом.

За словами Віталія Гольцова, протягом минулого сезону відзначились також вихованці творчої експериментальної майстерні, котра діє при театрі вже 10 років і якою керує  режисер-постановник Рената Гафурова.

Юні актори презентували глядачам дві прем’єри — «Від ювілею до пропозиції» за Чеховим та  п’єсу «Ми» за творами поетів українського розстрільного відродження. Останню виставу художній керівник оцінює як  вражаючу і професіональну. А ще незадовго до завершення сезону у театрі відбулось прев»ю (попередній показ)  для всіх бажаючих першої дії вистави «Гамлет-машина» за п»єсою  німецького драматурга Хайнера Мюллера.

— Це моя постановка вистави для дорослих, — каже Віталій Гольцов, — ми її створили і далі продовжуємо створювати  при допомозі  Гетте-Інституту в Україні. Вони допомагають і фінансово, і в інформаційному плані. Ми дуже раді цій співпраці.

Прем’єру вистави «Гамлет-машина» глядачі зможуть побачити вже у вересні. А роботу над її підготовкою колектив розпочне за місяць, після повернення з відпустки.

— Готуємось також і до дитячої прем’єри– вистави «Тигруня», — ділиться планами режисер-постановник, — автор п’єси — чернігівець Віталій Топчій, а написана вона за оповіданням  ще однієї чернігівки Тетяни Семенової. Сподіваємось, що обидві вистави стануть гарним подарунком для наших шанувальників до 40-річчя від часу створення театру ляльок, яке відзначатимемо у листопаді.

Ще статті по темі

Back to top button