Культура

Чернігівський музей отримав нові «трофеї», яким доповнять виставку «Рашизм = Фашизм»

Ми вже розповідали про виставку «Рашизм = фашизм», яку експонують у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського. На ній представлені речі, пов’язані з російською агресією. Збирати експонати музейні працівники розпочали якраз після вигнання російських окупантів із території Чернігівщини.

«Речі, які ми зібрали, – переважно з Чернігова, його околиць і довколишніх сіл: Количівки, Лукашівки, Анисова, Терехівки, Товстоліса. Це здебільшого речі, що пов’язані з окупантами. Їхній одяг, уніформа, сухпайки, ящики з-під снарядів, фрагменти снарядів стрілецької зброї, перевірені на безпечність еменесниками, аби нічого не здетонувало», – у коментарі для ЧЕline зазначив Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

На початку збору музейників цікавило, як кажуть, геть усе, а потім до відбору артефактів почали ставитися більш критично. Аби не виникала ситуація, що якихось речей узагалі немає, а інших, навпаки, дуже багато.

«Якщо в кількісному еквіваленті, то є вже в нас кілька десятків різноманітних речей. Багато одягу. Можна зібрати кілька комплектів одягу рядового складу окупантів, причому зрозуміло, що це зимова форма одягу. Це штани, куртки, рукавиці, шапки, теплі шкарпетки – чи награбовані, чи з собою привезені, – чашки», – розповів Максим Блакитний.

Звісно, що на цьому перелік віднайдених речей не вичерпується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий ювелірний бренд, засновниця якого жила в Чернігові, випустив нову колекцію прикрас (Фото)

Із найкращого музейні працівники сформували виставку «Рашизм = Фашизим. Чернігів 1941 – 2022». Її вже побачили чимало чернігівців і гостей нашого міста.

А нещодавно виставка поповнилася новими експонатами завдяки волонтерці Юлії Козерук.

«Це турнікет, який не закриває кровотечу; підсумок для магазинів АК 5.45 радянського зразка; ковпак від пострілу ПГ7-Л на чутливому п’єзоелементі; ручка від протитанкової кумулятивної гранати РКГ-3Е (почали робити з 50-х рр.); стара радянська саперна лопата. Все рашистське. Наші тільки підібрали, звісно, що не користувалися», – повідомив Максим Блакитний.

Новими експонатами колекцію обіцяють доповнити упродовж цього тижня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Максим Блакитний

Ще статті по темі

Back to top button