Суспільство

Відомий ювелірний бренд, засновниця якого жила в Чернігові, випустив нову колекцію прикрас (Фото)

Українські бренди і далі популяризують українську культуру та надають її спадщині сучасних і популярних форм. Так, ювелірний бренд Guzema Fine Jewelry випустив нову колекцію прикрас – із символічною назвою SPADOK. Дизайнерка та засновниця бренду Валерія Гузема, яка певний час жила в Чернігові, розповіла, як народилася нова колекція.

За словами дизайнерки, багатовікова культурна спадщина України зараз як ніколи впливає на креативні індустрії загалом. Тому ми дедалі більше занурюємося в коріння нації, звертаємо увагу на українську автентику.

«У своїх прикрасах нерідко зверталися до нашого коріння, але тут відчули, що готові вже до повноцінної колекції», – зазначає Валерія Гузема.

До колекції ввійшли кольє з коралів і бурштину із золотим кулоном у формі кетяга калини, вишитого хрестиком червоними нитками, а також брошка, моносережка та інші символічні вироби. Без вишивки сьогодні неможливо уявити українську національну спадщину – ця техніка створення одягу та предметів побуту передалася від минулих поколінь і сьогодні саме час продемонструвати її в нових формах і матеріалах.

Особливу увагу в колекції привертає кольє, створене з натуральних матеріалів – бурштину й коралів. Сотні років тому корали видобували в Середземному морі й використовували для виробництва традиційних українських прикрас. Сьогодні в ювелірній справі використовують інший, бамбуковий корал. Проте він має такий самий вигляд і цінність, як і в прикрасах наших предків.

«Моя бабуся завжди казала мені, що кожна жінка повинна мати гарні прикраси. Вона часто робила мені подарунки, але прикраси – це те, що запам’яталося найбільше. Саме тоді в дитинстві в мені зародилася та сама любов і пристрасть до ювелірної справи, – згадує дизайнерка. – Колись бабуся подарувала мені свої особисті прикраси, серед них була каблучка з бурштином. Мені здається, хоч скільки часу мине, вона завжди буде актуальною. Я вважаю цю каблучку своєю сімейною реліквією і колись передам її своїм онучкам».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Модні шопери з популярним принтом: у Чернігові жінки реалізовують проєкт «Допоможемо ЗСУ» (Фото)

Найголовніший образ колекції – калина, що символізує рідну землю та батьківський дім.

«Це ще один мотив моєї особистої історії – зараз я перебуваю далеко від дому, тимчасово живу за кордоном та мрію повернутися до України назавжди. Я використала калину в прикрасах мимоволі й не одразу зрозуміла, яким потужним є цей плід підсвідомості».

Форма кулона з колекції – піксельна. Це, з одного боку, нагадує схему для вишивання, а з іншого – це ще один тонкий мотив, що відсилає нас до піксельного візерунка форми українських бійців і нагадує про те, що в Україні триває війна й ведеться боротьба за незалежність.

Кожен виріб у колекціях Guzema Fine Jewelry створюють вручну. Проте тепер над колекцією працюють не лише ювеліри, а й майстриня з вишивання. Прикраси вишивають хрестиком, як колись наші прабабусі власноруч створювали рушники й сорочки.

«Найімовірніше, це буде лімітована капсула, адже я прагну, щоб ці прикраси стали для українок справжнім спадком».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: vogue.ua

Ще статті по темі

Back to top button