Культура

Чернігівський музей покаже, як українці змінювали інтер’єр хати на різні свята

Мистецький проєкт під назвою «Українська хата — гостями багата», відкритий у Чернігівському обласному художньому музеї ім. Григорія Галагана, цілий рік розповідатиме про зміни в домашньому інтер’єрі українців відповідно до календарних обрядових свят.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила завідувачка відділу науково-експозиційної роботи музею Ніна Бібік.

«Проєкт динамічний. Інтер’єр української хати ніколи не був статичний, він змінювався протягом року відповідно до календарних обрядових свят, пір року й навіть днів тижня. З метою показати ці зміни, ми теж будемо вносити їх в експозицію. Цілий рік (а проєкт триватиме до 31 листопада 2020 року) в нашій «хаті» проводитимуться різні заходи й обрядові свята», — розповіла Бібік.

За інформацією музею, проєкт «Українська хата — гостями багата» за допомогою макетування, використання ужиткових предметів і творів мистецтва, дасть змогу відвідувачам поринути в атмосферу життя й побуту українського народу, зрозуміти, що хата для українця завжди була не лише місцем мешкання, а й святинею. Образ автентичної хати й український побут надихав багатьох митців на створення численних художніх й декоративно-ужиткових творів. Ті з них, які зберігаються у фондах музею, будуть представлені в експозиціях цього проєкту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button