Культура

Чотири сонати Бетховена у виконанні Юрія Кота

Чотири сонати Людвіга ван Бетховена у виконанні Юрія Кота 2 лютого почули чернігівські шанувальники класичної музики у проєкті “Фортепіанний абонемент” обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Народний артист України Юрій Кот — одна з найпомітніших постатей на сучасній вітчизняній піаністичній сцені. Він — лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів та конкурсів, в тому числі Національного конкурсу піаністів ім. М.В. Лисенка, Всесоюзного конкурсу піаністів ім. С. Рахманінова, Міжнародного конкурсу піаністів ім. С. Прокоф’єва, Міжнародного конкурсу фортепіанних дуетів ARD, Міжнародного конкурсу фортепіанних дуетів Murray Dranoff, професор Національної музичної академії ім. П.І. Чайковського.

У проєкті “Фортепіанний абонемент” Юрій Кот взяв участь не вперше. Цього разу чернігівській публіці у концерті на честь 250-річчя від дня народження Людвіга ван Бетховена були презентовані чотири сонати великого німецького композитора — №12, 13, 14 і 15.

“Цими сонатами починається так званий “середній” період творчості композитора, — зазначає Юрій Кот. — Саме з цих сонат починаються пошуки Бетховена: йому стає тісно в рамках традиційного сонатного циклу і він починає експериментувати”.

Сонату №12, ля-бемоль мажор, ор.26 музикознавці іноді називають найдосконалішою із фортепіанних сонат Бетховена. В основі Сонати №13, мі-бемоль мажор, ор.27 №1 лежать водночас імпровізаційність і продуманість. Соната №13 — перша частина опусу №27 — не отримала такого визнання, як частина друга цього твору — Соната №14, до-дієз мінор, або, як її стали називати згодом, “Місячна соната”. Недарма про неї кажуть як про один з найдивовижніших творів музичного мистецтва. Четверта композиція, виконана Юрієм Котом у проєкті “Фортепіанний абонемент”, — Соната №15, ре мажор, op.28, або “Пасторальна соната”.

“На сцені Чернігівського обласного філармонійного центру Юрієм Котом у проєкті “Фортепіанний абонемент” будуть виконані всі 32 сонати Бетховена, — обіцяє автор і ведучий проєкту, заслужений діяч мистецтв України Олег Васюта. — Цим концертом ми практично сягнули екватора у реалізації цього надзвичайно цікавого задуму”.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button