Культура

Дерев’яна забудова та ґрунтові дороги: яким був Чернігів наприкінці ХІХ на початку ХХ сторіччя

Більше ніж сто років тому Чернігів був зовсім не таким, як звикли його бачити сучасники. Більшість міської забудови була дерев’яною й одноповерховою. Замощеними були вулиці переважно в центрі, там були зроблені тротуари і покладена бруківка. А подалі від центру дороги вже були ґрунтові. Розбудова Чернігова більше відбувалася в північному напрямку і східному – на Бобровиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вухатий» куточок: у Чернігові живуть кролики

«Переважно містом люди пересувалися гужовим транспортом, тобто на возах, бричках або верхи.

У той час розмірковували, щоб пустити трамвай у Чернігові (проєкт відхилили у 1900 р.). Бо це фінансово затратно. І окрім того, чернігівські вулиці були здебільшого вузькими.

Користувалися люди велосипедами. Рішенням міської Думи навіть були затверджені правила пересування на велосипедах. Автівок було дуже небагато, бо дозволити собі автівку могли дуже-дуже заможні люди. Наприклад, у 1914 році в місті було всього 14 автівок. Найдорожчим авто в Чернігові володів чернігівський дворянин Григорій Глібов, який мав автомобіль «Фіат»», – зазначає Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського.

Ірина Осташко

Фото надані Максимом Блакитним

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button