Культура

Експерти театрального фестивалю ГРА подивилися чернігівського «Скапена»

Експертна рада Другого всеукраїнського театрального фестивалю-премії ГРА відвідала Чернігів. Театрознавці переглянули виставу Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка – «Скапен». Вистава увійшла до лонг-листа фестивалю та бореться за перемогу в номінації «За найкращу драматичну виставу». (Нагадаємо, минулого року вистава театру ім. Шевченка «Вій» перемогла у ГРІ в номінації  «Найкраща драматична вистава»).

Усього цьогоріч на адресу Національної спілки театральних діячів України – засновника й організатора проекту – надійшло 83 заявки від різних за форматом роботи і формою власності театральних колективів країни. Серед них експерти відібрали 30 кращих, які й продовжують боротися за український театральний Оскар у 6 загальних та 6 індивідуальних номінаціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінальний акорд відлунав: Міжнародний фестиваль “Слов’янські театральні зустрічі” завершився

Наразі експерти подорожують містами України і переглянуть постановки наживо, аби в кінці червня сформувати шорт-лист із 12 вистав. Днями театрознавці повернулися з Чернігова.

Людмила Олтаржевська, театрознавець, театральний критик, член експертної ради фестивалю-премії, поділилася враженнями від творчо-робочої поїздки до Чернігова: «Минулого року Чернігів був присутній у фіналі Всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА» завдяки відразу двом спектаклям, що дозволило йому, – якщо не брати до уваги столицю – отримати  неофіційний статус найтеатральнішого міста країни.

Нині до лонг-листа увійшла вистава Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Шевченка – «Скапен» режисера Андрія Бакірова. Цікава, стильна, креативна, вивірена до найменших пауз, із чітко розставленими наголосами та чималенької територією для акторських імпровізацій постановка, яку сміливо можна рекомендувати шанувальникам розумного, змістовного і водночас приємного для сприйняття театру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: #ChernihivTheatre: Аншлагове турне Україною

На окреме «вау» заслуговує робота художника-постановника Алії Байтенової, яка створила на сцені цілий Всесвіт: люди – то незвідані планети, хтось здатен бути світилом для інших, а хтось – затіняти навіть найшляхетніші помисли. Ну і я особисто, під час зустрічі зі «Скапеном», продовжила власні акторські відкриття цього театру – Сергій Лефор! Талановитий, харизматичний, «гнучкий» і з величезним потенціалом. Чого варта лише сцена покарання Жеронта, в якій актор, окрім свого Скапена, зіграв ще кілька різних персонажів».

Цьогоріч на етапі перегляду експертами лонг-листа у номінації  «За найкращу драматичну виставу» з Чернігівським театром ім. Т. Г. Шевченка змагаються: Академічний музично-драматичний театр ім. Лесі Українки м. Кам’янського, ГО «Інститут дослідження театру «Шостий поверх»,ГО «Фестивальний центр «Золотий Дюк» (Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В. Василька), «Дикий театр» (м. Київ), Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В. Василька, Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка.

Фінал фестивалю-премії ГРА проходитиме у листопаді в Києві. Глядачі теж зможуть долучитися до фестивального руху і переглянути вистави-фіналісти на різних театральних майданчиках столиці. Заключний акорд – оголошення переможців міжнародним журі. Найкращих гравців у ГРІ за театральний Оскар буде нагороджено Дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проекту.

Прес-служба фестивалю

Ще статті по темі

Back to top button