Культура

Еволюція диктату: художниця малює гільзами картини про АТО (Фото)

Українська художниця Дар’я Марченко, автор картини Обличчя війни з зображенням президента РФ Володимира Путіна з 500 гільз, провела в Києві закритий показ своєї виставки.

Нова експозиція має назву П’ять першоелементів війни, або Еволюція диктату.

Співавтором картин та інсталяцій є художник і учасник АТО Даніель Грін, який привозив Марченко гільзи та осколки снарядів.

Один з п’яти елементів виставки — скульптура Мозок війни, граната більше метра в висоту й близько 70 сантиметрів завширшки. У кожному з секторів гранати захований об’єктив відео- або фотокамери.

«Скульптура схожа на багатооке чудовисько, яке дивиться на вас об’єктивами, готове вибухнути. Це алегорія, ідея в тому, що вся та ненависть, яку породжують російські ЗМІ, потім вибухає», — пояснив Грін.

Ще одна робота з циклу — картина Серце війни, яка зображає тіло тирана, у якого немає голови, а руки представлені у вигляді вишок, які качають нафту.

Ще дві роботи називаються Честь і Алхімія. З картини Честь на глядача дивиться величезне око. Його райдужка викладена гільзами, осколками мін, гільзами від великокаліберних кулеметів і погонами офіцерів країн, які підписали Будапештський меморандум — Росії, України, США, Великої Британії. Білок ока викладений зі сторінок Будапештського меморандуму.

В роботі Алхімія зображено морський бій, з полум’я якого виходить біржовий графік, а свинцеві кулі перетворюються на золоті.

Ще статті по темі

Back to top button