Культура

«Каяття гетьмана Розумовського»: відбулася презентація нової книжки автора з Чернігівщини

Презентація роману Василя Іванини «Каяття гетьмана Розумовського» відбулася сьогодні, 8 грудня, в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла КоцюбинськогоКнига вийшла друком у київському видавництві «Український письменник».

Автор роману Василь Іванина – письменник із Чернігівщини, народився в селі Шапіхи. Після закінчення столичного університету імені Т.Шевченка працював у редакціях провідних газет і журналів, адміністрації першого президента України, апараті Верховної Ради.

«Каяття гетьмана Розумовського» – не перший роману творчому доробку автора. За п’ятдесят років творчості видав низку книжок художньої прози: «Поїздка до матері», «Журавлі з отчого краю», «Жалість», «Полин-люби-мене-не покинь», «Агонія», «Любов і смерть узурпатора», «ДОПР», «З неба зіронька упала», «Брати», «Дорога від Щастя», «Сонце на Лемеші».

Новий історичний роман «Каяття гетьмана Розумовського» – продовження попереднього «Сонце на Лемеші», в яких дослідив витоки нинішньої жорстокої війни російського агресора проти волелюбного українського народу. Причому «Сонце на Лемеші» більше про матір гетьмана Розумовського, Наталію Дем’янівну, красиву і мудру українку, яка до речі, похована в нижній церкві Козелецького собору.

«Роман про гетьмана мені важко було писати, бо багато перипетій описано і він не слабший за «Сонце на Лемеші». 

Цариця Катерина ІІ, яку я називаю катюга, трималагетьмана Розумовського «в руках», багатством і землями обдаровувала, а з іншого боку, Україну вонаперетворила на рівень російської провінції, розігнала Запорізьку Січ, створила малоросійську колегію. Розумовського 14 років вона не впускала до України. Хоча в москві коло Катерини можна було жити і за кордон їздити.

Гетьман кається, що привів Катерину до влади, бо він був тоді при дворі головним переворотником і посадив її на престол, вона на нього в усьомупокладалася. До того ж, він був у неї закоханий, хоча обоє були одружені. Катерина ІІ любила писати, щоправда, часто дурниці всілякі, але у своїх спогадах згадувала про закоханість Розумовського

Натомість Розумовський кається, що привів царицю до влади, а вона позбиткувалася з України. Бо за 1700 роки Україна занепала, а росія – зміцніла. 

Останні роки свого життя гетьман дійсно каявся, говорив українською мовою. Казав, що останній справжній гетьман був Мазепа», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Василь Іванина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У День місцевого самоврядування просто працюємо»: староста з Чернігівщини Роман Боюн – про реалії життя в селі

За його словами, історією він цікавиться давно, і робота над романом про Розумовського – справа не одного дня. 

«Коли був студентом, був на практиці у тодішньому Ленінграді, в бібліотеці Салтикова-Щедріна. І вперше я тоді почитав правдиву інформацію про Розумовських, бо те, що я знав до того, відрізнялося. Вони дуже розкішно жили, але, за моїми підрахунками, побудували 21 храм за свої гроші, зокрема й на території сучасної росії, яка раніше була українською територією», – розповів автор. 

Книги Василя Іванини є у бібліотеках Чернігівщини. А новий роман сам автор отримав тиждень тому, тож типографська фарба ще не вивітрилася.

Ірина Осташко  

Ще статті по темі

Back to top button