Культура

Кінокласика з минулого й останні прем’єри: топ фільмів від чернігівських митців

Повномасштабне вторгнення пробудило моду на все українське. Зокрема й на кінострічки. Адже українські фільми сповнені цікавих ідей, вони створені не тільки для розваги глядачів, а й у них простежуються намагання проаналізувати реальність, у якій ми з вами опинилися.

Тож зважаючи на моду на українське кіно, ми розпитали митців Чернігівщини, які фільми вони рекомендують переглянути жителям нашого регіону та чому.

Олексій Биш, актор Чернігівського обласного молодіжного театру, режисер, залужений артист України

Насамперед, «Олекса Довбуш» – це дуже чудова робота.

Також я дуже вражений фільмами Михайла Іллєнка, бо вони – на віки. А ще фільми Параджанова, особливо «Тіні забутих предків».

Я як режисер увесь час мріяв створювати на сцені твори Коцюбинського. Це моя мрія. Це мрія разом із родиною Коцюбинських.

Я втілював «Зачаровану Десну» Олександра Довженка і маю надію, що мрія про втілення творів Коцюбинського також справдиться, аби тільки була Перемога і мир на нашій землі.

«Гніздо Горлиці» – чудовий фільм. Він – із покійним Віталієм Линецьким, який товаришував із нашим театром і приїздив на грудневі вечори. Це був хороший сильний і провідний український актор. Усі фільми за його участю доволі цікаві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроза, дощ і шквали: прогноз погоди на Чернігівщині

Марина Коваленко, вокалістка, артистка Чернігівського обласного філармонійного центру

Я порадила б серію комедійних фільмів «Скажене весілля», щоб відпочити і хоч трішки переключити думки від нинішнього непростого сьогодення. Або «Будиночок на щастя», «Одного разу під Полтавою». Це дитині моїй до вподоби таке дивитися, то й я одним оком за компанію дивлюся, займаючись різними справами.

Загалом я більше дивлюся розважальні програми, але нині проблеми з електропостачанням, то я вже й забула, коли востаннє вмикала телевізор.

Ольга Ярмуш, в.о. директора Сосницького літературно-меморіального музею О.П. Довженка

Цьогоріч виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка. І чернігівцям дуже важливо поцікавитися творчістю цього кіномитця та подивитися його фільмографію. Особливо важливим я вважаю його фільм «Земля». Ми цьогоріч започаткували проєкт, який називається «Рік з Довженком», і пропонували глядачам перегляд фільмів Довженка.

І хоч деякі критики вважають цей фільм не вартим уваги, але на світовому рівні він оцінений надзвичайно високо. І досі, якщо відбуваються якісь ретропокази фільмів світового значення, то обов’язково згадується Олександр Довженко і його «Земля». Бо він свого часу став вибуховим і новаторським. Олександр Довженко дуже багато чого вніс у кінематографію і багато в чому вплинув на трансформацію навіть усього світогляду світового кінематографа.

«Землю» я радила б подивитися, щоб чернігівці розуміли, чого цим фільмом захоплювалися японці, американці, чому в Берліні свого часу присвятили майже пів сотні статей цьому фільму та Довженку.

Якщо говорити про сучасні фільми, то я – не дуже великий кіноман і дуже слабо знаю вітчизняне кіно. Із класики можна рекомендувати «Тіні забутих предків» Параджанова. Бо це теж світовий шедевр.

Із сучасних фільмів узагалі радила б дивитися все україномовне кіно, фільтрувати, що підходить, а що ні. І взагалі віддавати перевагу українському кіно. Бо що більше ми на ньому фокусуємося, що більше дивимося, то більшою є мотивація вітчизняного кіномистецтва робити саме український продукт.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button