Культура

Роман Пунейко представив чернігівській публіці твори Володимира Рунчака

23 березня 2024 року баяніст Роман Пунейко виконав на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру твори композитора Володимира Рунчака. Тур дуету композитора і виконавця нині проходить містами України при підтримці Національної Всеукраїнської музичної спілки в рамках концертної серії “Нова музика в Україні”, фестивалю “День українського баяна і акордеона”, конкурсу баяністів та акордеоністів “InterSvitaz accomusik” за сприяння місцевих закладів культури, зокрема, Чернігівського музичного коледжу.

Композиторські прийоми Володимира Рунчака називають новаторськими. В них панує експресія і щирість. “Митець знайшов баланс між стилістичними обмеженнями і новою творчою свободою”, — підкреслюють фахівці. Його твори звучать на кращих сценічних майданчиках Великої Британії, Німеччини, Італії, США… Крім того, він активно пропагує в світі твори своїх колег — сучасних українських композиторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівській філармонії пройшла прем’єра програми “Ой ти, веснонько, веснися!”

В авторському доробку Володимира Рунчака — твори для оркестру, вокально-симфонічні твори, композиції для хору, для камерних складів, для фортепіано… Окрема тема — твори для баяна і акордеона. Саме він свого часу започаткував концертну серію “Нова музика в Україні”, а також заснував фестиваль “День українського баяна і акордеона”, аби підняти рейтинг цих інструментів.

Саме композиції для баяна прозвучали у концертній програмі молодого, але дуже відомого — і в Україні, і в світі — баяніста Романа Пунейка. Роман — переможець і лауреат багатьох фестивалів та конкурсів. В його репертуарі — твори від світової класики до новітніх опусів сучасних композиторів. У своєму виступі на сцені філармонійного центру виконавець підкреслив те, що характерно для творчості Володимира Рунчака — силу, емоційність, відкрите бачення світу. Прозвучали Соната №1 “Passione”, “В наслідування Шостаковичу”, “Messa da Requiem”, Китайський диптих №2 українського композитора, а на завершення — Соната соль мінор Доменіко Скарлатті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button