Культура

Ляпіс та чернігівський музикант Олександр Чемеров випустять спільну пісню

Сергій Міхалок (BRUTTO, Ляпіс’98) і Олександр Чемеров (екс музикант групи Дімна суміш, The Gitas) приєдналися до музичного проекту «Звуки Чорнобиля», який вже в жовтні випустить тематичний альбом, присвячений переосмисленню відомої катастрофи на ЧАЕС.

Про це Міхалок повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці.⠀

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На карантині гурт чернігівця Олександра Чемерова записав новий сингл

Музиканти отримали доступ до колекції звуків, які були записані в зоні відчуження українським художником Валерієм Коршуновим, автором проекту #ARTEFACT і створять на їх основі власну композицію до тематичного альбому.

«Запрошення лідера білоруських груп BRUTTO і« Ляпіс-98 »- Сергія Міхалка і україно-американського музиканта — Олександра Чемерова до проекту про Чернобиль показує, що радіаційні хмари і людські жертви аварії не мають кордонів. У 1986 році від Чорнобиля постраждала вся Європа, але особливі жертви понесла саме Україна та Білорусь. Близько 8500000 чоловік отримали значні дози опромінення в перші дні після аварії. Такі непрості загальні години лиха і складна історія об’єднали нас, тому цей проект є важливим на міжнародному та світовому рівні », — коментує творчий куратор проекту Валерій Коршунов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові Олександр Чемеров анонсував концерт гурту (Фоторепортаж)

Пісні Сергія Міхалка сильно резонують з проблематикою життя сучасної України, так, трек «Воїни світла» став неофіційним гімном Майдану. А в кінці березня 2014 року, перед початком штурму корабля «Костянтин Ольшанський», оригінальну версію пісні заспівали українські моряки. Символічно, що саме в День Незалежності — 24 серпня 2020 року — Сергій Міхалок отримав почесне звання «Заслужений артист України».

Творчість Олександра Чемерова як лідера групи «Димна суміш» також займає особливе місце в серцях українців. У 2012 році артист емігрував в Лос-Анджелес після офіційної заяви групи про тимчасове припинення своєї діяльності через неможливість «миритися з ситуацією в країні — коли культура на останньому місці, а замість панує суцільна політика, зомбування, соціальні експерименти і легкий тоталітаризм». У 2014 році Олександр Чемеров заснував українсько-американську рок-групу «The Gitas».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button