Культура

Маловідома Чернігівщина: будинок-корабель капітана Остапенка (Фото)

Кожне місто створює власні історії і легенди. Іноді з часом вони навіть перетворюються на туристичну принаду міста. За тринадцять віків у Чернігові назбиралося багато власних цікавих історій, легенд і переказів. Деякі з них сягають корінням сивої давнини, а деякі – відносно молоді. До останніх належить історія про помешкання капітана Остапенка на Хлібопекарській вулиці. Сам будинок є пам’яткою архітектури міста і прекрасним зразком житлового будівництва початку ХХ ст. Він збудований 1906 р.  Будинок був споруджений за власним проектом у відставним морським офіцером, капітаном першого рангу Григорієм Кузьмичем Остапенком — героєм оборони Порт-Артура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстаріша мурована будівля Прилук (Фотофакт)

Почесний громадянин Чернігова капітан Остапенко згодом піде добровольцем на фронти Першої світової, звідки не повернеться…

Зі списку домовласників Чернігова 1908 року дізнаємося, що власницею будинку записана дружина полковника, Олександра Яківна. Постать досить непересічна, навіть для тих бурхливих часів. Розповідають, що Григорій Остапенко був адьютантом в одного з адміралів Тихоокеанської ескадри. Вийшовши у відставку, флотський офіцер оселився у нашому сухопутному Чернігові, але про море забути не зміг. Саме з цієї ностальгії і народився незвичайний будинок.

Капітан марив морем і вирізнявся типовими для відставних моряків дивацтвами. Найбільше їх втілював у своєму особняку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старий Чернігів: будівля Чернігівської міськради понад століття тому (Фотофакт)

Своєрідність будівлі додає поєднання цегляної кладки з декоративними деталями рослинного характеру, виконаними з цементу. Прорізи вікон зроблені дуже широкими для більш повного висвітлення приміщення.

Остапенко полюбляв влаштовувати звані вечері, щоправда, гості добиралися до господаря у вкрай екстравагантний спосіб: у парапеті балкону розчинялися маленькі дверцята, капітан скидав мотузяний трап, яким гість прямо з диліжансу видирався нагору, як на справжньому судні, після чого спускався до вітальні на перший поверх надзвичайно крутими ґвинтовими сходами, знову ж, як на справжньому судні. До честі капітана, дамам дозволялося заходити в дім у людський спосіб — через двері… Але гвинтовими сходами панянки таки повинні були підніматися. І не лише сто років тому. І у не такому вже далекому минулому. Справа в тому, що в будинку-кораблі вже в радянські часи досить тривалий час розміщувався міський РАГС. Тож наречені у довгих сукнях та на високих підборах мабуть змогли повною мірою оцінити оригінальність першого власника будинку.

Зараз, вже понад 20 років, у цьому красивому старовинному будиночку розміщується обласне товариство «Просвіта».

Джерело: kraychernigiv.blogspot.com

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button