Культура

Музей-заповідник Коцюбинського кличе на прогулянку «зеленою експозицією»

Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського пропонує відвідувачам «зелену експозицію» – сад, заснований ще родиною класика української літератури. Тут вирощують понад 200 видів рослин.

Про це повідомляється на сайті заповідника.

«Садиба М. Коцюбинського – єдиний музей у місті, який, крім виставкових залів, має ще й «зелену експозицію» – меморіальний сад, започаткований свого часу ще родиною письменника. Впродовж сезону в саду можна спостерігати буяння понад 200 видів рослин, серед яких дерева, кущі, квіти, які свого часу подобалися усім членам великої родини письменника», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що планування основних алей саду – таке ж, як і за життя Коцюбинського. Відновити його вдалося завдяки спогадам доньки письменника Ірини, яка 20 років очолювала цей музей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неймовірна Линовиця: столик Наполеона, острів троянд і оглядова вежа (Відео)

Центральні клумби увінчані величними кронами зі сріблястого листя південної гості – агави. Свого часу Коцюбинський бачив ці рослини на острові Капрі, й вони вразили його своєю дивною особливістю – помирати після цвітіння. Вперше агави з’явилися в музеї ще в 30-х роках ХХ століття. Для їхньої зимівлі відразу збудували теплиці, які використовуються й досі.

Крім агав, на квітниках саду можна побачити й інші нетипові для півночі України рослини, як-от магонія падуболиста, бругмансії, юкки та інші.

У затишному куточку бічної алеї саду є невелика «канапка з моріжка». Вона схожа на трав’яний диванчик, який дружина письменника Віра Коцюбинська свого часу зробила для чоловіка.

Музейники зазначають, що відвідувачі заповідника мають змогу не тільки прогулятися садом, а й почитати книжку на затишній терасі будинку письменника та зробити професійну фотосесію серед квітів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Укрінформ

Ще статті по темі

Back to top button