Культура

«Моє рідне і дуже особливе місто». ONUKA згадала дитинство Чернігові і розповіла про будинок дідуся

Влітку 2022 року лідерка гурту ONUKA Ната Жижченко разом із чоловіком і саудпродюсером гурту Євгеном Філатовим і сином Сашко переїхали жити до будинку дідуся співачки. ONUKA згадала про дитинство у Чернігові і розповіла будинок дідуся Олекандра Шльончика, відомого майстра народних інструментів.

«Чернігів — моє рідне і дуже особливе місто. Тут відбулося моє творче і особисте становлення. Перший виступ з оркестром, перший успіх, перше усвідомлення того, хто я, і де моє коріння. Мої дідусь і бабуся були відомими в Чернігові особистостями, музикантами, творчою інтелігенцією, красивою парою. Я була їх улюбленою, наймолодшою онукою, єдиною дівчинкою серед старших братів, що ще з дитячих років закохалася у світ народних інструментів. Чернігів мене ніколи не відпускав, і все в моїй долі обертається навколо нього, так як і проєкт ONUKA, бо багато в чому він про Чернігів і є присвятою моєму дідусеві.

З Черніговом пов’язані найромантичніші і найцінніші спогади мого дитинства. Серед них спогад, що напевно назавжди записано в моєму ДНК — це «залитий сонцем на тлі дерев’яного будинку яблуневий квітучий сад, в якому дідусь грає на сопілці, гудуть бджоли, в той час як бабуся смажить для мене млинці», — написала Ната Жижченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія”

Вона також пригадала, як переживала за місто, яке на початку повномасштабного вторгнення протягом більше місяця намагалися захопити окупанти і знищували його бомбами і ракетами.

«На початку повномасштабного вторгнення цей спогад безперервно прокручувався в моїй голові, разом з паралізуючим страхом втрати його назавжди. Стерти дитинство — це як стерти особистість. Я відчувала біль за Чернігів на фізичному рівні, і ніби втрачала сили від кожної страшної новини про нього. Я не можу уявити ту безодню болю, що відчувають нині маріупольці, херсонці, харків’яни, всі українці, хто втратив свій дім, своє місто, свої спогади…», — поділилася болючим ONUKA.

Будинок дідуся, який вона разом із чоловіком відреставрувала з максимальним збереженням всіх деталей, пережив окупацію, отримав пошкодження, але вистояв. Теперь вони з родиною живуть на два міста — Київ та Чернігів.

«У нас з Євгеном розпочалося цікаве творче життя, яке йде паралельно з київським і завжди перетинається в одному місці — в дідусевому будинку. 28-го квітня, в 103-й день народження мого дідуся, Олександра Микитовича Шльончика, ми відкриваємо проєкт, який особисто для мене дуже багато значить. З одного боку, він про рід, про сім’ю, про культуру, про бажання зберегти та поділитися цим з усіма українцями. А з другого боку — про осучаснення і переосмислення нашого культурного спадку», — поділилася майбутніми планами Ната Жижченко.

Проєкт отримає назву з адресою дому — Фабрична, 12. Найближчим часом співчка обіцяє поділитися його подробицями.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: NV

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button