Культура

На Чернігівщині думають,що запропонувати ЮНЕСКО

Профільна робоча група, створення якої ініціювала Громадська рада при ОДА, представники відповідних структурних підрозділів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування радилися зі столичними експертами щодо того, який з історичних об’єктів пропонувати до списку ЮНЕСКО. Серед варіантів — Спасо-Преображенський та Борисоглібський собори, Катерининська церква, Дитинець, чи увесь «Історичний центр міста».

Однак, всі вони, з тих чи інших причин, на думку зібрання, не зможуть пройти жорсткий відбір.

«Дитинець — надто малий, до Спасо-Преображенський собору та Катерининської церкви будуть питання щодо автентичності, «Історичний центр міста» — надто поширена назва.

Чернігів закохує в себе з першого погляду. На мою думку, ефективніше буде подати заявку до номінації «Культурні ландшафти». Об’єкт — історико-культурний ландшафт Чернігова, а це майже увесь правий берег Десни (Дитинець, Катеринка, Єлиця тощо)», — резюмує генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

До слова, була думка долучити чернігівські пам’ятки до списку заповідника «Софія Київська», що вже є Всесвітньою спадщиною. За таких умов сіверські об’єкти потрапили б до попереднього списку, однак і в такому варіанті потрібна низка доопрацювань.

Із пропозицією щодо «Історико-культурного ландшафту Чернігова» погодилися і представники Громадської ради при Міністерстві культури України.

Наразі гостро стоїть питання розроблення історико-архітектурного опорного плану міста. Адже без цього документу, на думку експертів, всі зусилля будуть марними.

Поділитися досвідом правильного формулювання номінаційної заявки готові Чернівці (Національний університет імені Юрія Федьковича — один з 7 об’єктів України, що охороняється ЮНЕСКО).

Пакет документів необхідно подати до 2 лютого наступного року.

«Чернігівська ОДА зацікавлена, аби  місцеві перлини увійшли до Всесвітньої спадщини. Цей статус убезпечує пам’ятки, а також — це гарний шанс заявити про область на увесь світ», —  акцентує директор Департаменту Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко.

Про підтримку ініціативи та її важливість говорив і перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Джерело: Чернігів стародавній

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button