Культура

На Чернігівщині побував відомий музикант (Фото)

Сосницю відвідав відомий музикант Лукас Стасевський. Лукас – фінський віолончеліст і кінорежисер українського походження, лауреат міжнародних конкурсів і засновник всесвітньовідомого оркестру ігрової музики Game Music Collective.

Про це повідомляє Чернігівська обласна рада.

Музикант народився в Таллінні, згодом родина переїхала до Фінляндії. Завдяки українському корінню батька, який із дитинства привчав сина до української мови, Лукас досконально володіє нею і говорить чисто та красиво. До речі, вся родина Стасевських дуже талановита: батько Андрій Стасевський – художник і популяризатор українського художнього мистецтва, старша сестра Даля Стасевська – головна диригентка симфонічного оркестру Лахті, сам Лукас із молодшим братом Юстасом – професійні музиканти.

Із початком повномасштабної війни музикант, який приїхав до Києва вчитися на режисера, не повернувся до Фінляндії, хоча посольство наполягало на евакуації. Лукас обрав Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові презентували музичну казку (Фото)

Він вирішив залишитися на прабатьківщині та допомагати їй усім чим зможе. І дійсно допомагає – збирає кошти на автомобілі для ЗСУ, активно волонтерить, як і його сестра Даля, а також працює над творчими проєктами. Нині – над фільмом із робочою назвою «Українська рапсодія», можливо, «Моя українська рапсодія», він ще розмірковує над фінальною назвою. В основі фільму – кадри, де музикант грає на віолончелі на тлі руїн українських міст, які постраждали від російських бомб. Тужливі мелодії музичного інструмента ніби й самі ридають над страшною драмою сучасності в центрі Європи. Пан Лукас уже провів зйомки в Миколаєві, Ірпені, Бучі, Києві, побував на місці розбомбленого музею Сковороди та в багатьох інших трагічних місцях нашої країни.

До музею Довженка Лукас Стасевський приїхав, бо, за його словами, мрія про режисуру почалася саме звідси – з Сосниці, яку він відвідав вперше в 19 років. Рясні яблука Довженкового саду і сам віолончеліст у досвітніх променях осіннього сонця стали головними діючими особами того епізоду фільму, який стосується Сосниці і який колись побачить світ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button