Культура

На Чернігівщині працює унікальний музей вишитої історії (Фото)

Останнім часом подорожі захоплюють дедалі більше людей. І нині йдеться не про закордонні вояжі. Адже наш Чернігівський край дуже багатий на унікальні пам’ятки історії і культури, якими варто насолоджуватися.

Під час відрядження до Козелецької громади, організованого «Центром розвитку місцевого самоврядування» в Чернігівській області, вдалося помилуватися тамтешніми туристичними перлинками. Безперечно, одна з них – Музей історії ткацтва Чернігівщини, у якому зберігається близько двох тисяч дивовижних експонатів. Щоправда, побачити їх більшу частину немає можливості, адже музей скільки існує, а це з 1988 року, стільки й поневіряється по пристосованих приміщеннях. Але від того своєї цікавинки не втрачає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрилася перша в Чернігові аптека-музей

За словами екскурсовода Світлани Пустовар, усе, чим багатий музей, збиралося упродовж 30 років.

«Ми побували в багатьох районах і звідти привезли чимало експонатів, а ще у нас чимало дарованих речей. Наприклад, місцева жителька Марія Василівна передала поясний одяг своєї матері, який має назву крайка. І завжди, як відвідує музей, то дивиться на експонат, який передала. Адже для неї важливо, що пам’ять не загубилась. І це не єдиний приклад. Багато у нас таких речей – скрині, знаряддя праці, рушники і багато сорочок», – розповідає екскурсовод.

Музейні колекції датуються переважно кінцем ХІХ – початком ХХ сторіччя і складаються з одягу, речей і знарядь праці, якими користувалися жінки й чоловіки в різних куточках Чернігівщини. Причому кожному району притаманні свої особливості, передусім у вишивці.

«Раніше вважалося, що жінка вишиває не рушник, а свою долю. Тож ця справа була потаємною, людина перебувала в тиші, з молитвою та гарними помислами. І якщо дівчина не встигала до якоїсь дати щось вишити, то допомогти їй могла тільки мати або хрещена мати. І візерунками в давні часи не ділилися, кожна майстриня вигадувала свої», – зауважила Світлана Пустовар.

Тож вишиті рушники – це візитівка закладу. Їх тут на будь-який смак! Бо в давнину кожна жінка вміла прясти та вишивати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокладено новий екскурсійний маршрут музейним простором Чернігівщини та Гомельщини

Окрім барвистих рушників із різних куточків області, в музеї зберігаються й суто козелецькі. Журналістам показали ніжний, мереживний, весільний рушник із села Ставиське Козелецького району. Він навіть і назву відповідну має – «Дерево життя».

Милуватися експонатами Музею історії ткацтва Чернігівщини можна довго, бо кожен із них унікальний і неповторний, і за кожним із них стоїть чиясь доля або історія кохання.

І насамкінець, важлива інформація для туристів, які збираються в дорогу: в Козельці є де смачно пообідати та перепочити.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button