Культура

На Чернігівщині зберігається колекція вишиванок і рушників з усіх куточків області

У давнину, мабуть, не було такої жінки, яка не вміла б прясти і вишивати. Адже це була життєва необхідність. Між тим, у різних куточках Чернігівщини це робили зі своїм неповторним колоритом.

«В усі часи хотілося мати гарний вигляд і щоб у хаті було красиво. У давнину оселі прибирали гарними тканими та вишитими рушниками. У нас багата колекція таких рушників і одягу. Жіночих і чоловічих вишиванок у нас просто безліч», – розповіла Світлана Пустовгар, екскурсовод Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини в коментарі для ЧЕline.

Загалом же у музеї зберігається близько двох тисяч особливих експонатів, які музейні працівники збирали самотужки по всіх районах Чернігівщини.

«Наш музей молодий. Відкрився він офіційно у 1988 році, а почав працювати у 1989-му. Упродовж короткого періоду 1989-91 роки державне фінансування було хорошим, то ми мали змогу їздити регіонами нашої Чернігівщини та збирати експонати. Суть музею у тому, що в ньому представлена  вся Чернігівська область. Є експонати з усіх колишніх 22-х районів. Датуються вони кінцем XVIII початком XX сторіччя. Це зимовий і літній одяг, речі, якими користувалися люди. Від знарядь праці до побутових речей. Праски, верстати, на яких ткали тканини і згодом виготовляли собі одяг, хустки й рушники, якими прикрашали оселі», – пояснює екскурсовод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярний актор із Козельця віддає перевагу ролям у рекламі, а не в серіалах

Як уже зазначалося, кожному району притаманні свої особливості, передусім у вишивці. «Раніше вважалося, що жінка вишиває не рушник, а свою долю. Тож ця справа була потаємною, людина перебувала в тиші, з молитвою та гарними помислами. І якщо дівчина не встигала до якоїсь дати щось вишити, то допомогти їй могла тільки мати або хрещена мати. І візерунками в давні часи не ділилися, кожна майстриня вигадувала свої», – зауважила Світлана Пустовгар.

Милуватися експонатами Музею історії ткацтва Чернігівщини можна довго, бо кожен із них унікальний і неповторний, і за кожним із них стоїть чиясь доля або історія кохання.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button