Культура

На Чернігівщину з’їхалися люди з різних куточків України та з-за кордону, аби вчитися традиційної музики

Селище Седнів в усі часи було творчим осередком. У давнину тут відбувалися мистецькі резиденції, адже ще пани Лизогуби запрошували Тараса Шевченка й інших митців того часу пожити в себе, творити і займатися мистецтвом. В радянський час у Седневі побудували будинок творчості, куди приїжджали на пленери різні художники. Нині творчі традиції продовжують учасники літньої школи традиційної музики.

За ліком нинішня літня школа – шоста. Проєкт мандрівний, і саме в Седневі його організовують удруге.

«Стараємося робити школу в селах, бо музика, якою займаємося і вчимося, – це сільська музика. Років 50 тому це була основна музика для задоволення. Особливість її в тому, що вона не для сцени. Це були пісні і танці для розваги, щоб проводити час разом, або для важливих обрядів, наприклад, святкування весілля. Люди використовували таку музику, як життєву навичку – як ми нині вміємо готувати їсти чи робити якусь свою роботу. Так само люди вміли створювати собі таку музику», – в коментарі для ЧЕline зазначила Катерина Капра, культурна менеджерка, засновниця літньої школи традиційної музики, голова громадської організації «Рись».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоловік купив ферму, торгує органічним молоком і навчає через YouTube-канал секретів фермерства

За її словами, в більшості родин ще пам’ятають традиції гри та співу такої музики. Тому наразі є можливість зробити її частиною свого життя. Саме для цього і влаштовують такі школи, аби люди з різних куточків України та з-за кордону могли навчитися гри на традиційних інструментах чи співу, поспілкуватися з однодумцями, отримати допомогу досвідчених викладачів і стати більш самостійними в своєму музикуванні.

«У нас тут багато молоді та крутих викладачів із різних міст України. Із Чернігівщини п’ятеро представників точно є. У нас є одна група зі співу, яка навчає саме пісень з Чернігівщини. До речі, з Чернігова дуже відома культурна менеджерка, співачка і композиторка Віра Ібрямова. Вона – засновниця чернігівської «Співочої майстерні». Це осередок людей, які вчаться традиційного співу. Вона першою у своєму місті запровадила такий підхід до традиційної музики.  Бо раніше були народні хори, а от музикування для життя, задоволення, щоб побути разом із родиною, тобто використати цю музику за призначенням, як колись було в селах, такого не було. Це для Чернігова дуже новий підхід», – розповідає Катерина Капра.

Учасники школи досить різні. Більшість – не професіональні музиканти чи співаки. Це програмісти, люди з креативних індустрій, громадського сектору, але їх усіх об’єднує традиційна музика.

«У нас тут є 9 навчальних груп по 10 людей. Але частина із них ходить на дві групи – наприклад, на спів і гру на музичних інструментах. Основна частина учасників школи – це молоді люди, віком від 25 до 35 років, звісно, що є старші і молодші. 

Цьогоріч іноземців менше, бо вплинули карантинні обмеження. І, до речі, це не іноземці, а українці, які живуть за кордоном. Із Німеччини є учасниця, двоє із Швейцарії», – повідомляє пані Катерина.

Цього року в літній школі набрали три групи, в яких навчають грі на традиційних музичних інструментах. Охочих опанувати таке музикування було багато, навіть не всім вистачило місць у групах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генетичне свято обрядовості: на стародавню чернігівську щедрівку зняли кліп (Відео)

«На скрипці, бубоні і басолі – це народна віолончель. Між тим у багатьох людей є бачення, що народний інструмент – це гармошка або бандура. Насправді ж, основним інструментом була скрипка, так само і на Чернігівщині. Ми хочемо нагадати людям про таку дуже вишукану традицію. Кількість людей, які хочуть вчитися такої гри, значно перевищує наші можливості запрошувати викладачів», – інформує культурна менеджерка.

Навчання в літній школі традиційної музики добігає кінця цієї суботи, 7 серпня. З такої нагоди організатори обіцяють влаштувати концерт і вечірку.

«Будемо раді гостям, яким цікаво послухати, що таке народна музика. Взагалі багатьох вражає багатоголосся, що можна прийти і почути таку музику, яка в Західній Європі вже давно не існує в такому живому вигляді. І коли люди дізнаються, що в Україні таке є, це викликає у них захоплення та бажання повчитися. Радує, що коло фанатів народної музики зростає», – радіє Катерина Капра.

Ірина Осташко

Фото — Максим Заліський

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button