Культура

Генетичне свято обрядовості: на стародавню чернігівську щедрівку зняли кліп (Відео)

Завершення циклу новорічно-різдвяних свят, попри карантин, на Чернігівщині все одно видалося видовищним. Чернігівців вразив кліп на старовинну автентичну щедрівку. Тож глядачі вже встигли відзначити неймовірну роботу авторів і учасників «Співочої майстерні». А це, мабуть, найвища похвала.

Про сам кліп і роботу над ним журналісту розповіла керівниця «Співочої майстерні» Віра Ібрямова-Сиворакша.

«У попередні роки ми зі «Співочою майстернею» ходили щедрувати, водили козу, щоб подарувати чернігівцям традиційний дух свята. А цьогоріч із відомих причин ми цього не робили, але привітати всіх дуже хотілося. Тому вирішили зробити таке відеопривітання», – розповіла Віра Ібрямова-Сиворакша.

Учасники «Співочої майстерні» відтворили старовинну автентичну щедрівку з Чернігівщини, яку записав відомий чернігівський фольклорист Полевик. І відповідно, було знято відеокліп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Симаргл на підвіконні»: побачила світ нова книжка чернігівської літераторки

«Нашу «Співочу майстерню» ми не позиціонуємо як колектив, який виступає чи концертує. Це просто місце, де збираються люди, які люблять співати та хочуть досліджувати свій голос, розуміти, як він працює. Ми кожен сам у собі шукаємо якраз стародавній автентичний голос. Займаємося регулярно раз на тиждень по дві години. Є дві групи. У нас у «Співочій майстерні» вже 11 осіб, але в кліпі звучали не всі. Сталося так, що одні співали, а інша половина знімалася в відео. Тож вийшло, що задіяні усі», – зауважила Віра Ібрямова-Сиворакша.

Відео знімав талановитий фотограф і оператор Павло Ходимчук.

Щодо подальших планів, то «Співоча майстерня» має їх цілу купу.

«Можна зробити невеличкий перепочинок у сенсі колядок і щедрівок і ще трохи поспівати весільних пісень, бо раніше в святочний період часто були весілля. А там уже й Масляна. Натомість зі Стрітення вже можна й веснянки співати, весну закликати. Тож, думаю, що в нас ще точно будуть відео», – повідомила керівниця «Співочої майстерні».

Між тим, як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Тож слухайте і насолоджуйтеся щедрівкою у виконанні учасників «Співочої майстерні».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко, фото – Катерина Анікєєва, Наталія Воронцовська

Ще статті по темі

Back to top button