Культура

Надзвичайне надбання Сіверського краю — каталог «Срібні оклади Євангелій ХVІІ–ХІХ століть» презентували у Чернігові (Фото)

 

21 жовтня у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулась презентація каталогу Ганни Арендар «Срібні оклади Євангелій ХVІІ–ХІХ століть».

Як розповіла головний зберігач фондів музею – авторка видання Ганна Арендар, чимало окладів Євангелій в колекції Чернігівського історичного музею являють собою зразки високого ювелірного мистецтва. Презентуючи свою роботу, вона зазначила, що каталог містить розлогий опис та атрибуцію сакральних пам’яток церковного мистецтва – срібних окладів Євангелій XVII–XIX століть із зібрання Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського. Вона розповіла про історію та особливості створення Євангелій, специфіку їх оздоблення та чим вони різняться і ким та коли саме вони використовувались у давнину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Срібнянській громаді відкрили новий музей (Фото)

Цінність колекції полягає в тому, що значна частина окладів збереглася у первісному вигляді, кожен твір є унікальним і неповторним.

Директор музею Сергій Лаєвський подякував творчій та креативній команді музею за вклад в реалізацію цього проєкту та представив присутнім директора видавництва «Купола» Сергія Соколова, завдяки якому це видання побачило світ.

«Це унікальна людина, якій приємно і цікаво витрачати кошти на такі проєкти. В одній тільки Чернігівській області є декілька музейних закладів, які мають копії музейних колекцій зроблених його руками», — зазначив промовець та продемонстрував присутнім оригінал Євангеліє та копію, створену руками майстра.

Після презентації та детальної розповіді про надзвичайні релігійні експонати всі охочі мали змогу оглянути презентовану колекцію Євангелій, що увійшли до каталогу.

Відділ інформаційного забезпечення

виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button