Культура

Нова виставка та зустрічі на різні теми: чернігівські музейники працюють для містян і гостей

Приємно, що культурне життя Чернігова помалу оговтується від наслідків ворожого вторгнення. Сьогодні, 2 серпня, прийом відвідувачів відновив Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського.

У Чернігівському історичному музеї хоча б раз у житті побував кожен. Щоправда, нині він не такий, яким його всі звикли бачити. Бо наразі в закладі доступна для перегляду лише одна виставка.

«Створена впродовж кількох місяців виставка, яку ми відкрили минулого тижня «РАШИЗМ = ФАШИЗМ. Чернігів 1941–2022» спонукала нас відкрити музей для відвідувань. Решта експозицій демонтована, і я не знаю навіть, коли ми зможемо їх показати», – у коментарі для ЧЕline зазначив Сергій Лаєвський, директор музею.

До речі, робота над цією експозицією активно стартувала після вигнання окупантів із нашої території. Тож буквально в перший тиждень після звільнення деякі співробітники історичного музею сіли на велосипеди і вирушили на пошук цікавих експонатів. Велосипеди використовували не тільки через те, що немає іншого транспорту та пального, а через небезпеку підірватися в автівці, наїхавши на залишені окупантами «сюрпризи» на узбіччях сіверських доріг. І так потроху назбирали цікавих експонатів.

«Експонати, які ми зібрали, – переважно з Чернігова, його околиць і довколишніх сіл: Количівки, Лукашівки, Анисова, Терехівки, Товстоліса. Це здебільшого речі, пов’язані з окупантами. Їхній одяг, уніформа, сухпайки, ящики з-під снарядів, фрагменти снарядів стрілецької зброї, перевірені на безпечність еменесниками, аби нічого не здетонувало. Найцікавішими речами, які вдалося зібрати, є фрагменти документів окупаційних військ», – розповів Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові збирають речі, пов’язані з російськими окупантами, ЗСУ, волонтерами та комунальними службами

Наразі може скластися хибне враження, що нині, окрім виставки на військову тематику, більше нічого показати.

Навпаки, в закладі активно працюють над новими ідеями та шукають інші форми взаємодії з гостями.

«Будемо намагатися показувати різноманітні виставки, які є в нашому розпорядженні або які ми отримаємо від наших колег і партнерів. Для цього  підготували ще одну залу. Маємо багато планів на цю залу.

І найближчою подією, якщо нічого не зміниться, стане презентація виставки «КОМУНІЗМ = РАШИЗМ». Її підготував Український інститут національної пам’яті. Це будуть банери, що розповідатимуть про злочини комуністичного та рашистського тоталітарних режимів», – повідомив Сергій Лаєвський.

Готуються в закладі і до нових форм роботи – запровадження музейних зустрічей із наразі умовною назвою «В обідню пору біля музейної криниці». Зустрічі відбуватимуться на різні теми. Зокрема на них розповідатимуть про музейну колекцію, окремі цікаві предмети, історію Чернігівщини на прикладі козацько-старшинських родів нашого краю або видатних представників еліти Чернігівщини – світської і духовної.

«На сьогодні ми намагаємося зрозуміти формат такої нашої роботи із відвідувачами», – сказав Сергій Лаєвський.

Старт роботи з гостями – це, без сумніву, добре, але, за словами директора, музей ще не може дозволити собі працювати, мабуть, у більш зручні для відвідувачів дні.

«У суботу і неділю ми відвідувачів не прийматимемо. Нині наш графік: понеділок – п’ятниця з 9-ї ранку до 16.30. У цей час можна побачити нашу експозицію. І, зрозуміло, що роботу з гостями ми розпочали, отримавши відповідний дозвіл від органу управління після огляду нашого укриття на комісії та визначення його придатним для того, щоб у разі небезпеки там можна було сховатися працівникам і відвідувачам», – повідомив директор музею.

За словами Сергія Лаєвського, в перший день відновлення роботи музею з гостями потоку відвідувачів не спостерігається.

«Я сподіваюся, що кількість буде збільшуватися. Ми вже маємо замовлення на невеликі групи на відвідування нашої виставки. І, звісно, радіємо, що нарешті можемо працювати. Хоч і в такому надто обмеженому форматі. Але ця робота безпосередньо з людьми, які скучили за музеєм, так само, як і ми за ними», – розповів він.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button