Війна

У Чернігові збирають речі, пов’язані з російськими окупантами, ЗСУ, волонтерами та комунальними службами

Ми всі є творцями нашої сучасної історії. Між тим, із часом людській пам’яті притаманно витісняти важкі спогади. Та ми ніколи не повинні забувати пережитих обстрілів і бомбардувань, смертей військових і цивільних та всіх інших жахіть, що відбувалися на нашій землі.

Аби важливі факти не втратилися, працівники Чернігівського історичного музею ім. Тарновського продовжують збір речей, пов’язаних із російською агресією. Цю справу вони розпочали якраз після вигнання російських окупантів.

«Речі, які ми зібрали, переважно з Чернігова, його околиць і довколишніх сіл: Количівки, Лукашівки, Анисова, Терехівки, Товстоліса. Це здебільшого речі, що пов’язані з окупантами. Їхній одяг, уніформа, сухпайки, ящики з-під снарядів, фрагменти снарядів стрілецької зброї, перевірені на безпечність еменесниками, аби нічого не здетонувало», – у коментарі для ЧЕline зазначив Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

На початку збору музейників цікавило, як кажуть, усе підряд, а нині до відбору артефактів ставляться більш критично. Аби не виникала ситуація, що якихось речей узагалі немає, а інших, навпаки, дуже багато.

«Якщо в кількісному еквіваленті, то є вже в нас кілька десятків різноманітних речей. Багато одягу. Можна зібрати кілька комплектів одягу рядового складу окупантів, причому зрозуміло, що це зимова форма одягу. Це штани, куртки, рукавиці, шапки, теплі шкарпетки – чи награбовані чи з собою привезені, чашки», – розповів Максим Блакитний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автомобілістам усе ще заборонено користуватися відеореєстраторами

Він також зізнається, що нині експонати збирати вже трішки складніше, ніж одразу після вигнання окупантів. Бо місцеві жителі, які більш кмітливі, позабирали дещо з речей собі. Ті ж ящики з-під боєприпасів у господарстві використовують як дрова чи для зберігання чогось.

Також усе, що залишилося від позицій окупантів на полях, люди перед оранкою прибрали. Деякі речі кудись убік відкинули, деякі в господарства позабирали.

«Такого антуражу, як був у середині чи другій половині квітня, вже немає. Навіть фрагменти одягу селяни позабирали, бо розуміють, що, ймовірно, колись зможуть це все продати або на щось обміняти, тобто комерційну складову вбачають», – пояснив заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

За його словами, найцікавішими речами, які вдалося зібрати, є фрагменти документів окупаційних військ.

«Це списки особового складу, можливо, фрагменти рапортів, координати наведення обстрілу наших населених пунктів. Ці документи є ознакою безпосередньої участі росіян, особливо якщо в документах зазначені прізвища і дані, в загарбницьких діях проти Чернігівської області», – повідомив Максим Блакитний.

Наразі триває процес збору артефактів для майбутньої експозиції. Щоправда, оформлять її не дуже скоро.

«Нині головне завдання – зберігати наші музейні предмети, які є на обліку. Натомість оформлення нової колекції – це справа часу. Можливо, щось із зібраних нами речей можемо на районні музеї передати чи до шкільних музеїв, побачимо. Зараз у нас відбувається проста фіксація – яка назва речі, де і коли знайшли, звідки взяли або хто передав. Оформлення виставки – це тривалий процес, швидко не відбувається», – розповів заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Нині музей звертається до жителів Чернігова й області з проханням приносити речі чи документи, пов’язані з бойовими діями на Чернігівщині, а також пов’язані з українською армією та волонтерською діяльністю, діяльністю комунальних служб нашого міста Чернігова, які підтримували чистоту і життєдіяльність міста в буремні часи.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button